Yoga-docente Marianne van den Haak in boomhouding voor haar eigen bomen in Zonnemaire. FOTO: Gerrit van Loon
Yoga-docente Marianne van den Haak in boomhouding voor haar eigen bomen in Zonnemaire. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

'Geld kun je niet eten of inademen'

Wie vanaf volgende week yoga-lessen gaat volgen bij Marianne van den Haak (52) uit Zonnemaire ondersteunt tegelijkertijd een bijzonder bomenplantproject. Een gedeelte van haar opbrengst gaat naar West-Australië waar haar broer Lenny woont. Daar worden duizenden nieuwe bomen geplant. "Op Schouwen-Duiveland mis ik bomen."

door Gerrit van Loon

ZONNEMAIRE – Activate the wheatbelt heet de organisatie waar Lenny van den Haak zich voor inzet. De laatste 20 jaar zijn honderd duizenden bomen geplant in de middel of nowhere in West Australië. Door akkerbouw verwerkte landpercelen worden met jongeren uit de stad herstelt in oorspronkelijke staat. Dit jaar zijn 50.000 bomen geplant, volgend jaar wil de organisatie er drie keer zoveel planten.

"Ik ondersteun dit vanwege alle bosbranden die nu op aarde zijn, het te veel kappen van bomen. Dat heeft effect op het klimaat en de hele gezondheid van mens, plant en dier", aldus Marianne, die in februari haar broer gaat bezoeken. "Ik heb het resultaat gezien van eerdere plantsessies daar. Je ziet nieuwe bossen ontstaan. Er worden kleine boompjes geplant, die uitgroeien tot stevige bomen. Dat doe ik niet voor mijzelf, maar voor mijn kleinkinderen. Ja, er naar toevliegen is niet goed. Je bent lang onderweg. Het doel is mensen bewust maken dat bomen de longen van de aarde zijn. Geld kun je niet eten of inademen. Ik heb wel het idee dat mensen meer wakker aan het worden zijn".

Marianne is eigenaresse van spiritueel centrum Atmar. In een oude school in Brouwershaven en stiltetuin op camping De Zonnehoeve in Zonnemaire geeft ze yoga, meditatie, vrouwenretraites, massages, coaching, dans en innerlijk schouwen. "Ik laat mensen terug naar zichzelf keren. Naar hun eigen natuur. Dus uit je mind en in je gevoel. De behoefte aan rust is groot. Daar help ik mensen mee. Ze hun balans laten vinden."

Van kinds af aan wilde Marianne, die opgroeide in Amersfoort, weten waar het echte leven over gaat. "Op school wordt geleerd hoe je functioneel bent in een kapitalistische wereld. Ik kon goed leren, maar wist dat dat niet alles was. Op mijn reizen naar Nepal en India heb ik innerlijke wijsheid op gedaan. Wat doet er echt toe. Ook van de weg ernaar toe leerde ik. Door veel te lezen, te ervaren en te doen. Dat geef ik nu door via Atmar."

"Mensen willen als kind al erkenning en liefde krijgen. Zoeken dat buiten zichzelf, bij partner, in het werk, gezin of in status. Weinig bij zichzelf. Yoga biedt rust. Gevoelige mensen vinden het moeilijk om te moeten gaan met al die continue indrukken van tegenwoordig. Alle boodschappen die binnen komen via mobiel, internet, sociale media. We mogen wat meer bewust leven. Met de natuur. Zonder kunnen we niet. We zijn onderdeel. Bomen geven zuurstof aan de aarde."

Het bomenplantproject uit Australië zou in het klein overal kunnen. "Niet per se alleen achter mijn eigen huis. Op stukjes landbouwgrond. Of waar ook maar mogelijk. Ook in eigen tuinen. Elke boom meer op aarde telt."

Volgende week maandag en dinsdag zijn de eerste binnenlessen yoga van Marianne in de voormalige school De Schouw in Brouwershaven, Centrum Be Happy. De les op 9 september begint om kwart voor 7 in de avond. De les van 10 september om kwart voor 8. De opbrengst gaat naar het bomenplantproject. Als mensen niet op de yogamat durven, maar wel willen doneren, kan dat ook. Voor meer informatie; www.atmar.nl Of mail: info@atmar.nl

Meer berichten