Altijd al meer willen weten over het leven van de honingbij? FOTO: Rini van Lopik
Altijd al meer willen weten over het leven van de honingbij? FOTO: Rini van Lopik (Foto: Rini van Lopik)

Nieuw op Schouwen-Duiveland: mini-workshop bijen houden

Altijd al meer willen weten over het leven van de honingbij? Altijd al geïnteresseerd geweest in deze prachtige diertjes en de producten die zij maken? Beseft u trouwens hoe belangrijk bijen en andere bestuivende insecten zijn voor onze groente- en fruitteelt en de natuur om ons heen?

OUWERKERK - Op zaterdag 7 september van 13.00 tot 16.30 uur heeft u de kans om op Zorgboerderij De Stelle aan de Stelweg 3 te Ouwerkerk van heel dichtbij kennis te maken met honingbijen. Tijdens een mini-workshop wordt u door ervaren imkers van de imkersvereniging Schouwen-Duiveland verteld hoe een bijenvolk er uitziet, wat het verschil is tussen een bij, een hommel en een wesp. Maar ook dat er heel veel soorten bijen zijn, wat zij nodig hebben aan voedsel en waar ze wonen. Er wordt natuurlijk ook ingegaan op de honing, de was en andere gezonde producten die de bijen maken en hoe we die als imker kunnen oogsten. Tijdens de mini-workshop krijgt u die mooie producten te zien en als het meezit, te proeven.

`Maar om zelf te kunnen ervaren wat bijen houden in de praktijk betekent, nemen we u mee naar een bijenstandplaats aan de Groeneweg in Ouwerkerk en nemen we daar een kijkje in de bijenkasten. Vanzelfsprekend zorgen wij voor beschermende kleding zodat we dat veilig kunnen doen. Het is daarom ook belangrijk dat u een lange broek meeneemt of aantrekt. In de kast zullen we jonge bijtjes geboren zien worden en kunnen we ook goed het verschil tussen een mannetje (dar) en een vrouwtje (werkster) opmerken. Met een beetje geluk lopen we misschien de koningin tegen het lijf. Ook zult u stuifmeel en nectar aantreffen, het voedsel voor de bijen.`

Wie na de workshop nog steeds enthousiast is over het houden van bijen, kan zich inschrijven voor de basiscursus bijenhouden seizoen 2020. Deze wordt gegeven op Schouwen-Duiveland en bestaat uit een aantal theorie- en praktijklessen. Gedurende een heel bijenseizoen wordt de beginnende imker begeleid en kan hij / zij beginnen met één of meerdere eigen bijenkasten en trots zijn op het eerste potje echte honing.

In het kader van ´Samen op weg naar BIJvriendelijk Schouwen-Duiveland´ zijn er geen kosten aan deelname verbonden, wel is de minimale leeftijd op 12 jaar gesteld. Voor verdere informatie over de imkersvereniging en haar werk verwijzen we u graag naar de site imkersvereniging-s-d.nl

Meer berichten