Verzorgingsproducten en wasmiddel zijn hard nodig voor de pakketten van de Voedselbank. Op 28 september is er een inzameling bij Jumbo.
Verzorgingsproducten en wasmiddel zijn hard nodig voor de pakketten van de Voedselbank. Op 28 september is er een inzameling bij Jumbo. (Foto: Anneke Flikweert)

'Compleet pakket maken is nu lastig'

Koffie en thee, pasta, rijst, limonadesiroop, maar ook shampoo, wasmiddel en wc-papier: houdbare producten zijn hard nodig voor de pakketten van de Voedselbank Schouwen-Duiveland.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - "Onze schappen zijn bijna leeg," verzucht Annelies Polet van de Voedselbank. "Er is hoge nood: het is nu lastig om een compleet pakket te maken. Soms krijgen we bijvoorbeeld veel nasikruiden, maar dan hebben we ook rijst nodig. Ook wasmiddel, tandpasta en tandenborstels zijn zaken die we goed kunnen gebruiken. Als je maar 35 euro per week te besteden hebt, en dat is bij vrij veel mensen het geval, dan heb je een probleem als je wasmiddel ineens op is. Via de bedrijven die de Voedselbank ondersteunen krijgen we gelukkig allerlei verse producten aangeboden, maar er is vaak een tekort aan houdbare producten. Om goede pakketten te kunnen samenstellen, inventariseren we wat er ingebracht is. Het is een heel gepuzzel, maar wel erg leuk om te doen."

Gelukkig zijn er op ons eiland best veel bedrijven die met de Voedselbank meedenken en dingen niet weggooien. "We krijgen van verschillende supermarkten vlees en gebak en brood van de bakker: daar zijn we heel blij mee. Toch denkt nog niet iedereen met ons mee, terwijl het natuurlijk goed is om producten niet weg te gooien én tegelijkertijd anderen daarmee te helpen. Onze cliënten hebben het echt nodig: je gaat niet zomaar naar de Voedselbank. Sterker nog: er zijn nog altijd mensen die ons niet weten te vinden, terwijl ze moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen."

Het zou fijn zijn als mensen eens in hun eigen keukenkastje kijken wat ze kunnen missen, oppert Annelies Polet. "Iedereen heeft wel van die producten die blijven staan. Wij zijn er blij mee. Of misschien kunnen mensen zo richting eind van het jaar een actie voor de Voedselbank organiseren: een mooie kerstgedachte! Op dit moment hebben wij ook een tekort aan aardappelen en uien: wij zouden blij zijn met een boer die ons daaraan wil helpen. De Voedselbank heeft trouwens ook meer vrijwilligers nodig, dus daar wil ik ook een oproep voor doen."

De Voedselbank is financieel afhankelijk van de giften van kerken en van serviceclubs e.d. Voor de aanschaf van een auto kregen ze geld, maar nu teren ze in op hun reserve en dus zullen ze in de toekomst een beroep moeten doen op de gemeente. Verder is de toekomstige locatie onzeker, als de Beatrixschool verdwijnt naar de Pontes. Op de huidige locatie is de overlast door hangjongeren erg vervelend.

De eerstvolgende inzameling van producten voor de Voedselbank is bij Jumbo Schot in Nieuwerkerk. Rien Schot gooit niet graag voedsel weg, dus brood, groente, vlees en gebak gaan allemaal naar een goed doel, zodra de houdbaarheidsdatum in zicht komt. Er blijft zo ook niet genoeg over voor de 'Too good to go app,' waar veel winkels aan meedoen. "We werken graag aan de inzamelingsactie van de Voedselbank mee en zetten de producten dan voor klanten in het zicht en bestellen extra veel."

Op zaterdag 28 september wordt er weer een voedselinzameling gehouden, dit keer bij Jumbo Schot in Nieuwerkerk. Op 5 oktober is er een inzameling bij Albert Heijn in Zierikzee en Bruinisse. Zie ook www.voedselbanksd.nl, waar ook ondersteuning aanvragen of aanmelden als vrijwilliger mogelijk is. Op donderdagmorgen kunnen er altijd levensmiddelen en houdbare producten worden afgegeven aan de Mulockstraat 42 in Zierikzee. Contact opnemen kan via: 06-23356308 of info@voedselbanksd.nl

Meer berichten