Het gaat bij koken om liefde en aandacht. FOTO: Cor Berrevoets
Het gaat bij koken om liefde en aandacht. FOTO: Cor Berrevoets (Foto: )

'Koken en samen eten maakt blij!'

Tien pakken bami, vijf kilo rijst, vijftien kilo kippenpoten, twee kilo kipfilet.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - De boodschappenlijst van Henna Jones is wel voor een héél groot gezin. Ze gaat koken voor meer dan 70 cliënten van de Voedselbank Schouwen-Duiveland, op 4 oktober 2019: Surinaamse nasi en bami. Henna kwam naar Zierikzee voor de liefde en ze woont hier nu alweer vijf jaar. Daarvóór woonde ze jarenlang in Almere, waar haar kinderen nu nog wonen. Ze werkt in de gezondheidszorg, de laatste tijd als ZZP'er. In de vijf jaar dat ze hier woont is Henna echt verknocht geraakt aan Schouwen-Duiveland. "Zierikzee is zo'n mooie stad, met al de monumentale gebouwen. En het is heerlijk om langs het water te fietsen. Het enige lastige is het openbaar vervoer hier, maar ik wil graag mijn rijbewijs halen."

"Ik ben echt een 'mensenmens,'" stelt Henna vast. "Ik vind de buurt en de mensen om me heen belangrijk en wil graag iets betekenen voor mijn medemens. Ik kook al één keer in de maand, samen met anderen, voor kinderen met een beperking bij Stadsboerderij De Punt, nu voor het derde jaar. Dat begon nadat ik drie jaar geleden Surinaamse hapjes serveerde tijdens de Burendag. Maar ik wilde nog méér doen, voor de mensen die het minder hebben. Zelf heb ik vroeger ook een tijd op de grens van nét-genoeg-maar-eigenlijk-te-weinig geleefd, dus ik weet hoe het is. Ik sprak met Monique Schipper van SMWO en zo ontstond het idee om lekker te koken voor de cliënten van de Voedselbank. We gingen op zoek naar een keuken en waarschijnlijk ga ik bij De Punt koken, want tot nu toe gaat het om 71 aanmeldingen en dat soort hoeveelheden red ik niet vanuit mijn eigen keuken."

Het leuke aan koken is dat je mensen ziet genieten van het eten dat je hebt klaargemaakt. "Ik heb er echt zin in. Als ik mensen zie genieten, dan geniet ik zelf ook. Het gaat bij koken om liefde en aandacht. Ik denk wel dat iedereen het eten zal lusten, het is wel jammer dat ik de mensen er nu niet van zie genieten, maar ik hoor vast achteraf of het gesmaakt heeft. En als het werkt, ben ik bereid 3 tot 4 keer per jaar te koken voor de mensen."

De mensen die zich aangemeld hebben voor de Surinaamse maaltijd van Henna kunnen op een afgesproken tijd en plaats op 4 oktober een heerlijk maaltijd afhalen. "Dat is er zo leuk aan: de mensen die gebruik maken van de Voedselbank zijn helemaal niet meer gewend aan uit eten gaan of eten afhalen. We hadden ook nog als idee de maaltijd te serveren in een soort restaurant, maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. Vandaar dat we het eten af laten halen. Dat maakt wel dat we naast ingrediënten voor de maaltijd ook bakjes om het eten in mee te geven nodig hebben. Als iemand een groot aantal van die bakjes voor ons zou hebben, zouden we erg geholpen zijn. Maar ook met de andere ingrediënten voor de maaltijd zijn we blij, of andere ondersteuning."

Het wordt een originele Surinaamse maaltijd: nasi en bami op Surinaamse wijze. "Dat is echt een heel verschil met de nasi en bami die je hier in Nederland bij de Chinees haalt. De groenten serveren we ook apart. Er zitten heel andere kruiden in: die zijn ook niet allemaal hier op het eiland te koop. Als ik naar Rotterdam of Almere ga, doe ik gelijk inkopen in het groot. Mijn eigen lievelingseten? Pom met rijst, kip en groenten."

Op 4 oktober bereidt Henna Jones een Surinaamse maaltijd voor cliënten van de Voedselbank. Kunt u Henna ondersteunen met ingrediënten of andere hulp bieden, neem dan contact op met Monique Schipper van SMWO: m.schipper@smwo.nl of 06-573 90 364

Meer berichten