In Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse werd maandag voor de zevende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken gehouden.
In Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse werd maandag voor de zevende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken gehouden. (Foto: )

Joost Deurloo is Nederlands Kampioen oestersteken

In Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse werd maandag voor de zevende keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken gehouden. Van de twaalf aangemelde deelnemers werd uiteindelijk na verschillende rondes Joost Deurloo voor de derde keer op rij en vier keer in totaal Nederlands Kampioen van het Premier Kampioenschap Oestersteken.

BRUINISSE - Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap Oestersteken, op zaterdag 28 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival.

Onder leiding van een vakkundige jury, bestaande uit Caroline Verwijs (van Krijn Verwijs Yerseke B.V.), Wouter Kik (van het onlangs geopende restaurant Codium uit Goes) en Jaap Muller (Oesterkweker van de BRU 20/11/39) kwam uiteindelijk Joost Deurloo (van restaurant Bru 17) als winnaar uit de bus. De jury heeft de deelnemers beoordeeld op het openen van de oesters. Zo waren er pluspunten te verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed was. Wanneer het oestervlees beschadigd was of er gruis/schilfers achtergebleven waren, ontving de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten was de snelste tijd doorslaggevend.

De twaalf Nederlandse kandidaten moesten in de eerste ronde in zo een kort mogelijke tijd dertig stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen.

De tweede plaats was voor Jeroen Hoep (van Bij Petit) en op de derde plaats eindigde Henri de Vos (van Chris Culinair).

Op zaterdag 28 september zal Joost Deurloo Nederland gaan vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 65ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd. De reis wordt verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

Na het oestersteken werden alle aanwezigen voorzien van - hoe kan het ook anders - overheerlijke oesterhapjes.

Wereldwijd zijn er twee organisaties die zich bezig houden met het wereldkampioenschap oestersteken. Dat zijn Oyster Opening World Cup in Malmö (Zweden) en die van Galway International Oyster Festival (Ierland). In Zweden wordt dit evenement pas in de laatste acht jaar georganiseerd. Daarentegen bestaat Galway dit jaar voor de 65ste keer en heeft daarmee de grootste prestige.

Krijn Verwijs Yerseke B.V. (leverancier van Premier schaal- en schelpdieren) en Brasserie de Vluchthaven organiseren gezamenlijk het Nederlands kampioen oestersteken.

Meer berichten