Hier is goed te zien dat de aannemer worstelt met de plek van de boom. FOTO: Gerrit van Loon
Hier is goed te zien dat de aannemer worstelt met de plek van de boom. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Ophef over te kappen boom Zierikzee

Het stukje over de voorgenomen bomenkap voor het nieuwe Hotel Mondragon op de voorpagina van Ons Eiland van vorige week, heeft veel beroering veroorzaakt. De verontwaardiging is niet van de lucht. Weinig mensen willen de lindeboom aan de Oude Haven gekapt hebben. Er komt zeker bezwaar, er wordt wellicht een petitie opgestart en politieke partijen zijn ingeseind.

door Gerrit van Loon

ZIERIKZEE – Vorige week meldde deze krant dat de aannemer bij de bouw van het nieuwe Hotel Mondragon van de lindeboom (zie foto) af wil. De boom belemmert de werkzaamheden, maar is niet ziek of te oud. De procedure voor de vergunningaanvraag loopt en er kan nog bezwaar tegen de kap worden ingediend. Pas zes weken na de publicatie van de aanvraag, komt het gemeentebestuur tot een besluit. De aanvraag is enkele weken geleden gepubliceerd. Zowel online als in de papieren Wereldregio.

In Facebookgroep ZierikNieuws is de voorgenomen kap een hot item. Bewoners buitelen van verontwaardiging over elkaar. Er wordt geroepen om actie. De organisatie Partij voor de Bomen is op de hoogte gesteld. Een bewoner laat weten zeker bezwaar aan te teken tegen de vergunningaanvraag. Dat de boom moet wijken voor een schaduwvrij terras wordt ook geopperd. Op artist impressions van het nieuwe Hotel Mondragon zijn geen bomen te zien.

Jerome Enser uit Zierikzee gaat zich als het moet vastketenen aan de boom. "Het moet niet gekker worden", reageert een andere Zierikzeeënaar. "Eerst wordt de boom ingepakt voor het aanleggen van het Havenpark. En nu weghalen? Laat de oude haven blijven met al haar mooie bomen. Er wordt al zoveel gekapt." Ook bewoner Tania de Letter treurt. "Het oude Zierikzee verdwijnt. Ik vond het zo leuk, toen ik hier in 2001 kwam wonen."

André Vroegindeweij, dichter in Zierikzee, snapt de aannemer en eigenaar van Hotel Mondragon enigszins. "Zijn mooie monumentale gevel moet natuurlijk wel zichtbaar zijn aan de Oude Haven. Dat is zijn wens wellicht. Maar er zitten daar genoeg monumentale panden die mooi omlijst worden door diezelfde bomen. Dat Mondragon daar van af wil wijken? Als er géén grondige reden is zie ik dit niet snel gebeuren. Waarom een uitzondering maken?"

Reactie aannemer

"De kap is noodzakelijk om de grote torenkraan, middenin het nieuwe hotel, weg te krijgen. De kraan die de torenkraan afbreekt, heeft anders niet voldoende werkruimte. Het plan was om die via de Paardenstraat weg te halen en af te breken, maar dat blijkt niet mogelijk. Er is een misrekening gemaakt. De kraan via de Oude Haven weghalen is de enige optie. Via het Kraanplein kan niet, omdat de ondergrond daar niet geschikt is. De haven is niet stabiel genoeg voor dergelijk zwaar materieel." De 50 meter lange giek wordt ter plaatse op het straatdek afgebroken.

"Er komt een terras voor het hotel op drie parkeerplekken. De lindebomen hebben daar niets mee te maken." Ter compensatie van de parkeerplekken komen er drie nieuwe in de 's Heer Arends Straat en voor de lindeboom is Boogert bereid twee nieuwe bomen te planten.

Er worden door bewoners oplossingen aangedragen. De boom bijvoorbeeld door middel van een kraan met gigantische scheppen met wortel en al eruit scheppen, om hem later weer terug te kunnen zetten. Of om de lindeboom elders neer te zetten.

Meer berichten