Dalton basisschool Binnen De Veste/Vitruvio in Zierikzee is eind augustus gestart met een bijzonder pilot project: Joep. FOTO: PR
Dalton basisschool Binnen De Veste/Vitruvio in Zierikzee is eind augustus gestart met een bijzonder pilot project: Joep. FOTO: PR (Foto: )

Joep zijn inzet is welkom op basisschool Binnen De Veste

Dalton basisschool Binnen De Veste/Vitruvio in Zierikzee is eind augustus gestart met een bijzonder pilot project. Een speciale gast die als eerste aftrap kennis heeft gemaakt in groep 3 en 4. Zijn naam is Joep. Een heuse viervoeter, een hond van ruim 10 maanden oud.

ZIERIKZEE - Joep is een Goldendoodle wat feitelijk een kruising is tussen een Golden Retriever en een Koningspoedel. Zijn vacht is op zo'n manier gevormd dat deze niet verhaart en veelvuldig met succes wordt ingezet voor mensen met allergie klachten.

Joep zijn inzet is welkom op school vanuit de behoeften kinderen te leren omgaan met de velen honden die leven in onze maatschappij. Kinderen staan vaak heel onbevangen in het contact naar honden of hebben juist reserve of angst opgebouwd. Hun gedrag roept reacties op bij honden die niet altijd wenselijk zijn. Veiligheid staat voorop en begint met een stukje inzicht.

Joep draagt zijn steentje bij door wekelijks in één klas van maximaal 25 leerlingen tegelijk kennis te maken. Alle kinderen krijgen door een korte introductieles handvatten mee over hoe zij het beste een hond kunnen benaderen en wanneer zij dit beter niet kunnen doen. Begrip en inzicht over hoe honden hun taal spreken voorkomt nare ongelukken.

Tevens maakt Joep deel uit van een voorleesgroepje. Met zorg geselecteerd door de school. Kinderen die met extra aandacht hardop voorlezen oefenen nu op een leuke ontspannen manier. De schoolhond zal zonder enig oordeel en met plezier luisteren.

Joep zal altijd aangetroffen worden in de school samen met zijn eigenaresse Frauke Kneepkens. In 1998 is zij gestart als Sociaal Pedagogisch Medewerkster. In 2003 heeft zij zich opgeleid tot professioneel trainer/instructeur en gedragstherapeute. Sinds 2006 ligt haar specialisme in het begeleiden van zogenaamde teamtraining waar in mensen met een lichamelijke of psychische hulpvraag leren samenwerken met hun hulphond.

De nieuwsbrief van de school heeft de komst van schoolhond Joep aangekondigd. Ouders kunnen met vragen terecht bij de school die rekening houdt met mogelijkheden en beperkingen van elk individueel kind. Afhankelijk van het succes voor alle partijen, inclusief de nog jonge Joep, zal gekeken worden of mogelijkheden kunnen worden uitgebreid. Honden kunnen met hun kwaliteiten van grote betekenis zijn. Intentie is dan ook deze zorgvuldig te benutten en kinderen de waarde daarvan te laten ervaren.

Kijk voor meer informatie over Binnen De Veste op binnendeveste.obase.nl

Meer berichten