Jochem Maas zit met zoontje Guus (5) op de rand van hun grote koivijver. Kinderen komen langs om de vissen te aaien. FOTO: Gerrit van Loon
Jochem Maas zit met zoontje Guus (5) op de rand van hun grote koivijver. Kinderen komen langs om de vissen te aaien. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

'Mijn zwager heeft me aangestoken'

Ze zwemmen nu nog met z'n vijftienen rond in de vijver van 15 kuub water. Maar de Japanse kois van Jochem Maas uit Nieuwerkerk verhuizen volgend jaar maart niet mee naar de andere woning. Hij hoopt er voor de winter een goed ander adres voor te hebben. "Qua kosten en werk is het voor ons nu wel klaar."

door Gerrit van Loon

NIEUWERKERK – Het zijn niet zomaar een paar visjes in een vijver achterin de tuin. Het gaat om vissen van 50, 60 en 70 centimeter. Unieke vissen, Japanse kois, die ook een aardige waarde vertegenwoordigen. Ze zijn nu nog onderdeel van het dagelijkse leven van Jochem, vrouw Lisette en hun zoons Guus (5) en Sebastiaan (1). Je kunt er niet zomaar omheen. De vijver (2,5x5 meter) beslaat een derde van de achtertuin in het centrum van Nieuwerkerk. Buurtkinderen komen de beesten soms aaien. Ze zijn heel tam.

"Ik heb de kois sinds 2008. Mijn zwager heeft mij met het virus aangestoken. Die had toen een vijver en daarin heb ik mijn eerste karpers laten zwemmen. Ik begon met drie en er kwamen er telkens meer bij. De eerste vissen kwamen klein met het vliegtuig uit Japan, waar ze zijn gekweekt. Die met die rode stip op zijn neus (verwijzend naar de Japanse vlag) de tancho goshiki, is bijvoorbeeld geselecteerd uit negenduizend andere eitjes. Eentje van de vijftien vissen is geboren in Nieuwerkerk. De dochter van koi Mien Dobbelsteen (zwart witte stippen en een beetje vierkant van formaat) heb ik in mijn schuurtje in een aquarium groot gebracht."

De vissen zijn duur in onderhoud. Waar een gemiddeld huishouden 2.830 kWh aan elektriciteit per jaar verbruikt is dat bij de familie Maas zo'n 7.500 kWh. "Ze kwamen kijken of ik geen plantjes op zolder had", lacht Jochem. "In de vijver zit een luchtpompfilter, twee waterpompen en een uv-filter met lamp. Dat vreet energie. Als iets niet werkt, wordt het water troebel. Geen mooi zicht. De vissen lusten trouwens een aardig hap, ze eten bijna alles. Ze lusten ook een boterham."

Met twee jonge kinderen in huis, werd Jochem regelmatig de vraag gesteld, is zo'n diepe vijver (1,60 meter) nu wel nodig? Ze hadden een punt. De verhuizing is een mooi moment om afscheid te nemen van zijn hobby. "Na een drukke dag, de kinderen op bed, ging ik vaak nog even met een biertje bij de vissen zitten. Rustgevend. Ik ga ze straks missen. Ken ze alle 15. Met één chagoi heb ik een bijzondere band. Die was er een keer uitgesprongen. Door een reiger opgepikt, dacht ik. Ik heb er een soortgelijke voor teruggekocht. Bij het schoonmaken van de filterkamer zag ik de oude in een laagje water liggen. Levend onderin. Een wonder. Hij is de tamste van de groep."

Einde van een tijdperk

Voor de winterperiode moet een goed thuis gevonden zijn. Een particulier met een grote vijver of een koizaak. "Qua kosten en werk is het nu wel klaar. Tijd voor iemand die er meer aandacht aan geeft. Dit is het einde van een tijdperk. Ik doe ze niet zomaar weg. Voor een huisdier zoek je toch ook een goed thuis?"

De kois staan op Zeelandnet en Marktplaats te koop. Voor de alles in één koop staat een bedrag van 2500 euro. "Terwijl 10 jaar geleden alleen al voor de tancho goshiki ongeveer duizend euro werd betaald. Vissen apart afnemen kan. Ze opnemen in bestaande vijvers vergt tijd. In dat vijverwater de vis in een aparte bak laten wennen, is verstandig. Kun je nog controleren op gekke dingen. Tests en afstrijken bij mijn vissen zijn toegestaan. Het mooiste zou een beginnend koiverzamelaar zijn", aldus Jochem.

Meer berichten