'Deze baan is mij op het lijf geschreven,' zegt Tessa Heye. FOTO: Patrice Troost
'Deze baan is mij op het lijf geschreven,' zegt Tessa Heye. FOTO: Patrice Troost (Foto: Photographer: Patrice Troost)

'Deze baan is mij op het lijf geschreven'

Ze wilde na de havo Media en Entertainment studeren en vooral niet iets met veiligheid gaan doen, want dat deden haar ouders al.

door Anneke Flikweert

SCHOUWEN-DUIVELAND - Inmiddels is het alweer heel wat jaren verder en Tessa Heye, die opgroeide in Noordwelle is nu specialist multidisciplinaire planvorming crisismanagement bij Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). "Ja, dat is een hele mondvol," lacht ze. "Ik heb er zelf ook op moeten oefenen. Heel veel mensen weten niet eens dat de veiligheidsregio bestáát. Ik zorg er samen met mijn collega voor dat er goede rampbestrijdingsplannen of plannen om een crisis aan te pakken zijn voor alle hulpverleners in Zeeland. De hulpdiensten kunnen onze multidisciplinaire plannen dan gebruiken tijdens rampen en crises, zodat zaken niet dubbel gedaan worden of juist vergeten worden."

Tessa wilde ooit naar de politieacademie, maar had last van een hardnekkige knieblessure. Uiteindelijk koos ze voor Media en Entertainment, maar gaandeweg merkte ze dat haar interesses qua onderwerpen lagen bij alles wat te maken had met hulpverlening. "Ik ging naar een open dag van de toen net nieuwe opleiding Integrale Veiligheidskunde in Breda en ik was gelijk verkocht: in 2009 begon ik met mijn nieuwe studie. Het is een opleiding met mensen uit de praktijk. Er waren destijds nog niet zoveel inschrijvingen, omdat het een nieuwe studie was. Tegenwoordig kun je uit twee richtingen kiezen: publiek en privaat, maar ik kreeg beide richtingen aangeboden. Precies midden in de economische misère studeerde ik af en het eerste waarop bedrijven dan gaan bezuinigen is, juist: veiligheid. In de tussentijd had ik een aantal andere banen, maar mijn droombaan zat daar nog niet tussen." Ondertussen begon Zeeland steeds meer te trekken. "Ik groeide hier op en ik miste de mentaliteit en de natuur. En inééns kreeg ik een bericht via LinkedIn, van een recruiter. Ze zochten iemand voor planvorming en crisisbeheersing bij Veiligheidsregio Zeeland. Uiteindelijk waren er drie kandidaten en ik kreeg de baan. Deze baan is mij op het lijf geschreven, want ik ga graag met collega's om en ik houd er niet van om hele dagen op kantoor te zitten. Geen dag is hetzelfde. Ik heb contact met de politie, brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), gemeenten en alle andere veiligheidspartners. Op dit moment ben ik trekker van het project natuurbrandrisico. In Zeeland zijn er meerdere risicogebieden, waaronder de Manteling, Oranjezon en de Kop van Schouwen. Wat betreft natuurbranden zijn er twee fases: 'normaal' en 'extra alertheid.' In dat laatste geval is het goed als mensen opletten en bijvoorbeeld voor een gasbarbecue kiezen in plaats van kolen, geen brandende sigaretten weggooien en hun auto niet parkeren in hoog gras: een warme uitlaat kan zomaar brand veroorzaken. Het is belangrijk dat iedereen zich ervan bewust is dat hulpverleners niet alles kunnen voorkomen of oplossen, maar dat je zélf ook een verantwoordelijkheid hebt." Vanaf 1 januari krijgt Tessa een nieuwe operationele functie: informatiemanager CoPI: Commando Plaats Incident. "Als er een incident plaatsvindt ben ik binnen 30 minuten ter plaatse en verzamel en check ik alle informatie. Daarmee kunnen de hulpdiensten dan aan de slag, zodat iedereen hetzelfde beeld heeft.",.

Zeeland Veillig.

Van 7 t/m 13 oktober is de Zeeuwse Week van de Veiligheid. Informatie hierover vind je op www.zeelandveilig.nl. Op deze site kun je kennis nemen van diverse risico's in Zeeland en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Ook ben je via het liveblog op deze site en via Twitter @VRZ of Facebook /zldveilig direct op de hoogte van incidenten in Zeeland.

Meer berichten