Valesca en begeleidster Miranda voor één van de nieuwe borden met prenten van Charlotte Dematons. FOTO: Anneke Flikweert
Valesca en begeleidster Miranda voor één van de nieuwe borden met prenten van Charlotte Dematons. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Ik mocht zelf de tekeningen kosteloos uitkiezen en gebruiken'

Maraesja de Hoop komt uit een creatief gezin en rolde in de afgelopen jaren bijna vanzelf in het ontwerpen van allerlei folders, menukaarten en logo's. Het werd tijd om een eigen bedrijf te starten: Idee Ontwerp.

door Anneke Flikweert

DREISCHOR - Van het een kwam het ander en zo kreeg Maraesja de vraag van Marian Venloo, van Manege Balans in Dreischor om nieuwe aankomstborden te ontwerpen voor de manege en Stichting Paardrijden Gehandicapten Schouwen-Duiveland. Maraesja: "Marian vroeg mij ook of ik iets vrolijks kon vinden, om groot af te drukken voor aan de wanden in de manegebak. 'Iets met sprookjes misschien,' zei ze en het moest kleurrijk zijn, voor de (gehandicapte) ruiters. Dat was natuurlijk een super leuke opdracht." Wat volgde was een heuse speurtocht. Maraesja bedacht dat het leuk zou zijn tekeningen uit de kinderboeken van Lemniscaat te gebruiken. "Ik ben eerst gaan kijken op internet en ik zocht bij tweedehandsboekwinkels naar leuke afbeeldingen. Dat bleek niet gemakkelijk: ik zocht vier tekeningen van dezelfde tekenaar, die vrolijk en vriendelijk oogden. En de meeste sprookjes zijn natuurlijk ook best eng. Het was het allemaal nét niet, óf het was iets van Disney en ik wilde iets heel anders."

Uiteindelijk stuurde Maraesja een email naar Marian Venloo met voorbeelden van tekeningen bij sprookjes van Grimm, gemaakt door de illustratrice Charlotte Dematons. Marian vond ze meteen prachtig en Maraesja beloofde dat ze ging proberen of ze de tekeningen tegen niet al te hoge kosten mocht gebruiken. "Ik mailde Lemniscaat met de vraag of ik vier tekeningen mocht fotograferen en eventueel bewerken, voor Manege Balans/Stichting Paardrijden Gehandicapten Schouwen-Duiveland en groot afdrukken voor op de wanden van de manege. Mijn aanvraag werd doorgestuurd naar de afdeling rechten van Lemniscaat en ze zouden toestemming vragen aan Charlotte Dematons zelf. Het duurde heel lang, maar op een gegeven moment kreeg ik bericht. Charlotte Dematons gaf Lemniscaat toestemming om de bestanden met vier originele tekeningen naar mij toe te sturen. Ik mocht zelf de tekeningen kosteloos uitkiezen en gebruiken. Ik was dolblij." Tijdens de Vriendendag van Manege Balans op 14 september werden de borden feestelijk onthuld en de manege werd verder opgefleurd. "Er waren allemaal verrassingen voor mij," vertelt Marian Venloo.

Dijantha van der Meij is een van de instructeurs van Manege Balans en ze is erg blij met de nieuwe borden met illustraties. "De prenten moesten niet te druk zijn, want daar kan niet iedereen tegen. Deze gekozen tekeningen zijn mooi en rustig. Sommige sprookjes zijn bekend, andere moest ik ook even opzoeken. 'Tafeltje dekje' bijvoorbeeld. 'De kikkerkoning' kennen de meesten wel. 'De haas en de egel' moet ik ook af en toe weer vertellen. Dat is best leuk. We hebben ook een boek met de sprookjes van Grimm in de kantine gelegd." Er blijven nog wensen genoeg over voor Manege Balans. Diantha: "Een snoezelbak zou heel mooi zijn. Maar ook de beplanting en het terras kunnen nog wel wat extra aandacht gebruiken. Vrijwilligers zijn altijd welkom en iedereen die geïnteresseerd is mag zó langskomen. Wij zijn heel laagdrempelig en het is hier één grote familie. Iedereen helpt elkaar."

Meer berichten