Tamme kastanjes
Tamme kastanjes (Foto: J.W. Lagerweij)

Herplant Tamme Kastanjes in het Bos van de Toekomst

SCHUDDEBEURS - Begin 2000 werd in Schuddebeurs een Bos van de Toekomst aangeplant. Dit bos voorzag in de behoefte van mensen om een plaats te creëren waar gedenkbomen geplant konden worden bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan familie of vrienden, een geboorte of een andere belangrijke gebeurtenis. De afgelopen jaren bleek dat een deel van de Tamme Kastanjes groeiachterstand vertoonden, aantasting hadden van het blad en een enkele boom ging dood. Het vreemde was dat er ook veel Tamme Kastanjes staan die er erg florerend bij staan. Onderzoek was dan ook nodig.

Boswachter Marijke Lieman van Staatsbosbeheer: "Uit het onderzoek van de NVWA bleek dat het niet om een ziekte ging maar om verzilting van de bodem in combinatie met een aantal zeer droge jaren. Daar zijn helaas geen concrete oplossingen voor. De Tamme Kastanjes die het niet redden zullen we vervangen door andere bomen die minder gevoelig zijn voor deze problemen".

"Onze verplichting tot herplant, mocht een boom eerder doodgaan, geldt niet meer. Toch vinden we dit Bos van de Toekomst zo belangrijk dat we er bomen gaan terug planten, juist omdat we weten dat heel veel mensen nog regelmatig terugkomen bij 'hun' boom. Het is dan ook een mooie plek om even te wandelen, mijmeren en stil te staan bij het leven".

Het Bos van de Toekomst vormt een onderdeel van het afwisselende bos van Schuddebeurs met zijn rijke geschiedenis met buitens als Mon Plaisir, Heesterlust, Rustenburg en Welgelegen, de ijsbaan en er was zelfs een klooster. De sfeer van de geschiedenis is nog altijd terug te vinden in het bos.

Meer berichten