Foto:

Vergissingsbombardement Zierikzee in NTR-serie Een bezeten wereld

De slotaflevering van de NTR-serie 'Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen', gepresenteerd door Hans Goedkoop, gaat over de nagalm van de Eerste Wereldoorlog, de opkomst van het gebroken geweertje en hoe Nederland uiteindelijk eind jaren 30 steeds dichterbij een oorlog komt.

ZIERIKZEE - Het vergissingsbombardement op Zierikzee in 1917 maakt diepe indruk in heel Nederland. Een Britse bommenwerper op weg naar het Belgische Zeebrugge raakt uit koers en laat zijn bommen los op Zierikzee. De ravage is enorm. Drie mensen komen om het leven en vele anderen raken gewond. De drie dodelijke slachtoffers zijn het echtpaar Leydekkers en hun pleegkindje. 

In de uitzending gaan we naar de plek des onheils en vertellen historici over de impact van dit 'vergissingsbombardement'. Na de Eerste Wereldoorlog is alles anders. In 1918 dreigt even een revolutie. De overheid gaat oproerkraaiers in de gaten houden, waaronder steeds meer dienstweigeraars en antimilitaristen. Zij hebben gezien wat voor ellende de oorlog heeft gebracht. Maar als de spanningen in de jaren 30 toenemen, slinkt de aanhang van het gebroken geweertje en komen de gifgasmaskers uit de kast. Uitzending: vrijdag 4 oktober, 21.05 uur, NPO 2

Meer berichten