Schouwse delegatie op het Malieveld. Boerin Bertie in het midden. FOTO: Marianne van den Hoek (rode jas).
Schouwse delegatie op het Malieveld. Boerin Bertie in het midden. FOTO: Marianne van den Hoek (rode jas). (Foto: )

Schouwse boeren laten van zich horen

Onder de boerenprotestactie van dinsdag zaten ook Schouwse boeren. Met Boerin Bertie uit Renesse voorop togen ze van het Zeeuwse platteland richting de hoge heren in Den Haag. De steun was overweldigend. Marianne van den Hoek uit Dreischor was vooral trots op de sector en de boeren. "Kippenvel."

door Gerrit van Loon

DEN HAAG - De woede en ergernis van boeren, omdat ze ten onrechte worden neergezet als milieuvervuilers was reden om massaal naar Den Haag te rijden. Al vroeg ging men op pad. Voornamelijk op de trekker. Zo ook de Schouwse boeren die tijdens hun tocht al veel steun ontvingen. De sympathie voor het boerenprotest groeide alsmaar. 93% van 18.000 stemmers op het radioprogramma Stand.nl van NPO1 vonden het terecht dat de boeren zo massaal in actie kwamen.

De filmpjes van boeren met trekkers trokken veel bekijks. De duimpjes gingen massaal omhoog. Bertie Steur liet halverwege de dag weten: "We hebben 't gered hoor, naar 't Malieveld! Met nog minstens 1000 trekkers, vrachtwagens, maishakselaars, verreikers, etc."

Akkerbouwer Marianne van den Hoek kon ook weg van haar landbouwbedrijf aan de Zuidlangeweg in Dreischor. "Er was regen voorspeld, dus te nat op het land om te oogsten." Na het laatste stukje file bereikte ze het Malieveld om ook de Zeeuwse stem te laten horen. "Het was een vreedzaam boerenprotest met zeer grote opkomst."

"Meer dan 10.000 boeren (akkerbouwers, melkveehouders, visserij) en 2200 trekkers. Als akkerbouwster van Schouwen-Duiveland steun ik dit protest. Ik wil een signaal afgeven aan de politiek. Veel collega-boeren zijn het zat om elke keer weer door politici, media en activisten in het verdomhoekje te worden geplaatst."

Lees verder in Ons Eiland van donderdag 3 oktober.

Meer berichten