Annabel van Damme, Lynn Bruggeman en Jorgos Spahiu aan de slag met het afbeelden van sterren en kometen. FOTO: Jessica van der List
Annabel van Damme, Lynn Bruggeman en Jorgos Spahiu aan de slag met het afbeelden van sterren en kometen. FOTO: Jessica van der List (Foto: Jessica van der List)

'Sterren, kometen en zwarte gaten'

Het thema van de Kinderboekenweek, van 2 t/m 13 oktober is: 'Reis je mee.' Bij de Bibliotheek Oosterschelde hebben ze dat thema enthousiast uitgewerkt: Govert Schilling neemt aanstaande vrijdag bezoekers mee op een reis door het heelal.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - De leerlingen van docente kunstvakken en CKV Jessica van der List van Pontes Pieter Zeeman waren er in de afgelopen weken maar wát druk mee. Hoe geef je planeten en vallende sterren het best vorm? Samen met hun docente zochten ze allerlei technieken uit, ander andere via YouTube filmpjes. Jessica: "Ik vroeg in mijn lessen wie er mee zou willen werken aan het decor voor de presentatie van Govert Schilling, op vrijwillige basis en ik kreeg gelijk een heleboel enthousiaste aanmeldingen. Het was even puzzelen met materialen: uiteindelijk bleek dat spuitverf het beste resultaat geeft: zo wordt het lekker nevelig. Kijk: hier is een grote zwarte proeflap, waar we alles op uitprobeerden. We werkten onder andere met sjablonen en met meerdere kleuren over elkaar, om de juiste illusie van een bolling van de planeten te krijgen. De sterren bleken uiteindelijk het best te lukken als we spuitverf op onze vingers sprayden en daarmee het doek aantipten." De leerlingen maken grote doeken die achter het podium hangen en twee frames voor aan het plafond, met 'planeten.' Een aantal leerlingen helpt ook tijdens het theatercollege mee met het klaarzetten van spullen, want ook Govert Schilling zelf neemt het nodige aan aankleding mee. "Het is leuk om dit soort projecten te doen," vertelt Jessica van der List. "Als je het eindresultaat dan ziet is dat echt kicken. Je ziet de leerlingen die meehelpen ook genieten."

"Het is de bedoeling dat je vrijdag écht in de ruimte belandt, zodra je het auditorium binnengaat," geniet Raquel Bueno alvast. Als projectmedewerker van de Bibliotheek Oosterschelde organiseerde zij de presentatie van Govert Schilling, met alles eromheen. "Het blijft niet bij een lezing: het is echt een theatercollege, met van alles er omheen; een hele belevenis. Ik wilde dit graag goed organiseren en gelukkig bood rector Peter van der Gaag aan dat we het auditorium mochten gebruiken en vervolgens vroeg hij aan de kunstsectie of die kon meehelpen aan het decor en de afdeling HBR zorgt voor een hapje en een drankje. Zo wordt het echt 'ván Schouwen-Duiveland vóór Schouwen-Duiveland' en daar word ik heel blij van. De techniek en het licht spelen een belangrijke rol en daar hebben we Sound Delight voor: zij denken geweldig met ons mee." Boekhandel de Vries is deze avond aanwezig om boeken van Govert Schilling te verkopen, die gesigneerd kunnen worden. Ook de Bibliotheek Oosterschelde heeft een leuke actie.

'Ik vond Govert Schilling altijd al interessant," vertelt Jorgos Spahiu. "Ik ken hem al van filmpjes uit de natuurkundelessen. We werkten met een aantal leerlingen aan het decor. Als je lekker aan het werk bent dan blijf je gewoon doorgaan. Het decor is een mengeling van realistisch en abstract- het gaat erom dat je het gevoel krijgt dat je in de ruimte bent."

Op vrijdag 4 oktober neemt wetenschapper en sterrenkundige Govert Schilling belangstellenden mee op een reis langs sterren, planeten en zwarte gaten. De avond vindt plaats in het auditorium van Pontes Pieter Zeeman van 19.30 uur tot 21.30 uur. Geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar, kaarten voor bibliotheekleden kosten € 7,50, niet- leden € 10,00, via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekoosterschelde.nl

Meer berichten