Foto:

Maand van Geschiedenis: over recepten en bakkers

Zaterdag 5 oktober houden het gemeentearchief Schouwen-Duiveland en het Stadhuismuseum Zierikzee diverse activiteiten onder het motto 'Brood op de Plank'.

ZIERIKZEE - Op het programma staan onder meer rondleidingen in de depots van het gemeentearchief, een lezing van de Archiefkok en een kleine expositie over bakkerinnen en bakkers in het Archiefkabinet van het Stadhuismuseum. Aanleiding is de jaarlijkse Maand van de Geschiedenis die als thema Zij/Hij heeft.

Zierikzee was een van de weinige steden, misschien wel de enige, die aan het einde van de 17e eeuw een bakkerinnengilde hadden. Er is weinig bekend of terug te vinden van dit Sint Luciagilde dat onder hetzelfde (mannelijke) bestuur viel als het Sint Outbaertgilde van de bakkers. Wat nog zichtbaar is, laat het Stadhuismuseum vanaf 5 oktober in het Archiefkabinet zien. Het gaat onder meer om een koperen en een tinnen gildepenning. Ook zijn zes leden van Sint Lucia terug te vinden op een rekening met contributies uit 1663-1664.

Om 10.00 uur en om 15.00 uur houdt stadshistoricus Huib Uil voor geïnteresseerden een rondleiding 'Schatten en verrassingen' in de depots van het gemeentearchief. Met speciale aandacht voor bakkers m/v en andere culinaire zaken in het archief. Locatie: ingang Gemeentearchief, Laan van Sint Hilaire 2, Zierikzee, gratis.

Om 11.00 uur geeft Maartje van de Kamp, historicus en archivaris en werkzaam bij het Nationaal Archief en de Universiteit Leiden, een lezing 'Smullen in het archief. Kleine culinaire geschiedenissen door de Archiefkok. Locatie: Stadhuismuseum, Meelstraat 8, Zierikzee, gratis.

Aansluitend op de lezing presenteert Bakkerij Ten Hove uit Nieuwerkerk in het Stadhuismuseum de Zierikzeese mop. Dit recept komt uit het boekje van bakker Jan Heglund. Bezoekers van de lezing kunnen proeven.

Om 11.00 uur en om 14.00 uur maken gidsen van het VVV een speciale door het gemeentearchief samengestelde stadswandeling 'Plekken van plezier'. Start: Stadhuismuseum, Meelstraat 8, Zierikzee, gratis.

Meer berichten