Foto: René Koster

Gratis vaartocht naar de Roggenplaat

BURGHSLUIS - Natuurmonumenten houdt op zaterdag 19 oktober een gratis vaartocht naar de Roggenplaat. De vaartocht wordt gecombineerd met een ledenvergadering van de Ledencommissie Zeeland, die haar vergadering houdt in restaurant De Schelphoek. Tijdens de jaarvergadering blikt de Ledencommissie terug op het afgelopen jaar en geeft een boswachter van Natuurmonumenten uitleg over ontwikkelingen in de Oosterschelde.

Na de jaarvergadering wordt door Boskalis, de uitvoerder van de zandsuppletie, een gratis vaartocht aangeboden aan de deelnemers van de jaarvergadering. Daarbij neemt projectleider Eric van Zanten van Rijkswaterstaat deelnemers mee in het verhaal van de Roggenplaat. Boswachter Paul Begijn: "De Roggenplaat is de grootste en meest voedselrijke zandplaat van de Oosterschelde. Sinds de aanleg van de Stormvloedkering kalven de platen langzaam af. Met name tijdens stormen wordt zand van de plaat afgeslagen, terwijl de dynamiek in het systeem onvoldoende is om het zand terug op de platen te brengen. Dat noemen we zandhonger. Een ecologische ramp dreigt. Gelukkig is er een oplossing: het opspuiten van de zandplaat. Tijdens de vaartocht hoor je hier veel meer over. En het leuke is, de werkzaamheden zijn ten tijde van de vaartocht in volle gang."

Het programma start om 10.00 uur met de jaarvergadering in de Schelphoek, met aansluitend een vaartocht naar de Roggenplaat. Aanmelden: natuurmonumenten.nl/zeeland

Meer berichten