In Bruinisse wordt hard gewerkt. "Alles wordt nu ineens in één keer gedaan, terwijl er jaren niets gebeurde." FOTO: Dirk van Wolferen
In Bruinisse wordt hard gewerkt. "Alles wordt nu ineens in één keer gedaan, terwijl er jaren niets gebeurde." FOTO: Dirk van Wolferen (Foto: Dirk)

'Zonder rommel is er geen moois'

Market Plaza Bruinisse slaat vandaag – donderdag 10 oktober – de eerste heipaal voor de nieuwe ontwikkeling aan de Nieuwstraat en Dreef de grond in. Een heugelijk moment na vele jaren soebatten en plannen maken. Klanten krijgen taart, maar moeten nog tot voorjaar 2020 wachten voordat ze de nieuwe supermarkt kunnen betreden.

door Gerrit van Loon

BRUINISSE – "Het is nu nog wat behelpen", slaat de 70-jarige Leo Kostense de spijker op zijn kop. De nog kwieke Bruenaar komt aanlopen richting de nieuwe, tijdelijke ingang van de supermarkt. Tegenover café, restaurant Storm. De oude draaideur (tourniquet) is afgesloten en langs de gehele voorgevel staat een lelijk bouwschot, dat de werkzaamheden moet afschermen. De helft van het parkeerterrein is onbruikbaar. Alles om de verbouwing en uitbreiding van Market Plaza Bruinisse voortvarend laten verlopen.

De scholen

"Heel de oostkant van het dorp ligt ook open (zie kader)", sipt Kostense verder. "Daar zijn ze bezig met het riool. Alles wordt nu ineens in één keer gedaan, terwijl er jaren niets gebeurde. Ach, ik ben blij dát er wat gebeurt nu. En je weet: zonder rommel is er niets moois te verkrijgen." Dat elk nadeel zijn voordeel heb - zoals Johan Cruijff ooit zei - blijkt ook op de Dreef. De ouders van schoolgaande kinderen op OBS De Meerpaal zijn nu gedwongen om hun kroost aan de andere kant af te zetten. Zo lopen en rijden winkelgasten en schoolgangers elkaar niet in de weg."

Plaatsgenoot Marinus Jobse is blij met de huidige ontwikkelingen. Iets minder met de puinzooi die het met zich meebrengt. "Het heeft lang geduurd op Bru dat er een paal de grond inging. Vind wel dat het wat klantvriendelijk kan, kijk die omlooproutes eens. Toen Bru nog een eigen gemeente was, ging het allemaal vlotter. Effectiever ook. Ik woon sinds 1964 op dit dorp, oorspronkelijk kom ik van Walcheren. Sinds de gemeentelijke indeling zijn alle belastingen omhoog gegaan."

Bibliotheek

Tot het voorjaar 2020 zal de nieuwe en tijdelijke ingang in gebruik zijn. Daarna krijgen de Albert Heijn, Etos en Gall & Gall allemaal weer een eigen ingang. Om deze plannen te kunnen realiseren, is de bibliotheek verhuist naar het pand aan het Kerkplein 8. De verhuizing is ook tijdelijk, omdat het de bedoeling is dat de bibliotheek een plek krijgt in het nieuwe gezondheidscentrum, op de kop van de Nieuwstraat.

"Hopelijk wordt het hartstikke mooi", zegt Jannie Halma. Ze zoekt na de boodschappen haar fiets op. "Gelukkig hebben we op Bru nog iets aan winkels. Gasten van vakantiepark AquaDelta vragen mij weleens waar het centrum is. Op deze locatie. Dan zeg ik maar dat hier het centrum is. Of ik verwijs ze door naar Zierikzee", aldus Halma.

Ze woont 10 jaar op Bru, daarvoor aan de Maas in Rotterdam. "We kwamen al 30 jaar op de camping in Sirjansland en zijn voor onze rust in Bruinisse gaan wonen. Gelukkig hebben we hier nog winkels. In Kerkwerkve of Ouwerkerk is er niets meer."

Ook bij de werkzaamheden aan het Oranjedok in Bruinisse moeten bewoners rekening houden met opgebroken straten. Aannemingsmaatschappij Van Gelder is gestart aan het riool in de Steinstraat vanaf de Prinses Beatrixstraat tot aan de Prinses Irenestraat, die bereikbaar blijft via de Prinses Wilhelminalaan, Dijkstraat en de Steinstraat.

Meer berichten