'Politiek is heel veel praten, luisteren, schrijven en opzoeken,' ervoer Paola Alkemade al.
'Politiek is heel veel praten, luisteren, schrijven en opzoeken,' ervoer Paola Alkemade al. (Foto: )

'Politiek heeft altijd al mijn fascinatie gehad'

"Ik was best verrast," vertelt Paola Alkemade over het feit dat ze de plaats in gaat nemen van CDA-raadslid Henri Vogel.

door Anneke Flikweert

SCHUDDEBEURS - "Het is leuk én spannend. Ik had al wel wat signalen opgevangen en ik liep op de achtergrond ondertussen mee met het CDA op Schouwen-Duiveland als commissielid en in de fractie. Maar het appje van onze bestuursvoorzitter, Otteline van Verschuer, overviel me tóch. Daar kwam bij dat het hier in huis nogal hectisch was: mijn vader was net gevallen en had zijn heup gebroken. 'Paola, zou je mij even willen bellen?' appte Otteline. "Henri gaat stoppen," vertelde ze me vervolgens. "En jij bent de volgende op de lijst." Ik hoefde geen moment na te denken en antwoordde meteen: "Natuurlijk wil ik in de raad." Op het moment dat je op de kandidatenlijst staat, neem je die beslissing al."

Paola had in de veel te vroeg overleden Wim Dorst een ervaren politiek 'opleider.' "Wim zei: op het moment dat je raadslid wordt, wórd je van Schouwen-Duiveland. Je wordt een publiek persoon. Wim vond het goed dat ik als jong persoon zo politiek geïnteresseerd ben: hij begon zelf ook op jonge leeftijd. Ik heb van alles van hem geleerd. Hij wist mensen het gevoel te geven dat hij ze verder kon helpen om een volgende stap te zetten. Je kunt mensen helpen, maar ze moeten het zélf doen uiteindelijk."

In de tijd dat Paola nu in de politiek meedraait, leerde ze ook van alles over zichzelf. "Dat kwam onder andere door het bestuurslidmaatschap van het CDA Zeeland, ik draaide ook mee met de provinciale campagne. Ik merkte dat ik een dikkere huid kreeg daardoor: soms maakten mensen best rare opmerkingen op straat. Onze voorzitter, Marleen van Kooten, had ook nog een mooie metafoor voor me. Politiek is als een olietanker, vertelde ze me. Die gaat récht vooruit en je kunt hooguit een klein beetje bijsturen. In de politiek is het ook altijd schipperen. Iedereen heeft altijd een beetje gelijk en met elkaar hebben we hetzelfde doel: Schouwen-Duiveland mooi maken en wat mooi is, zo houden."

Als je de politiek ingaat, moet je heel veel lezen, ervoer Paola al. "Kijk, daar op tafel ligt een mooie stapel, dat is de begroting. Het is even wennen om zoveel informatie door te nemen. Maar gelukkig kan ik altijd een beroep doen op mijn fractiegenoten. Ik ben heel blij dat ik als jong iemand zo'n kans krijg. We moeten in eerste instantie kijken welke portefeuilleonderdelen ik ga nemen. Henri Vogel had voornamelijk bestuurlijke zaken in zijn portefeuille: organisatie van het ambtelijk apparaat, de begroting en dat soort zaken. Ik duik er wel helemaal in nu: het is belangrijk dat je zo veel mogelijk weet. Het is leerzaam, omdat je je in allerlei zaken gaat verdiepen die wat verder van je weg liggen. Het is ook wennen omdat ik nu echt te maken krijg met protocollen en het aanleveren van stukken."

Paola is nu bijna 25 en ze vindt het belangrijk te laten zien dat politiek niet alleen voor mannen in pak is. "Politiek is heel veel praten, luisteren, schrijven en opzoeken. Het is ook niet alleen vergaderen. We gaan ook 'naar buiten' en luisteren naar mensen. Politiek heeft al van jongs af aan mijn fascinatie: doordat mijn moeder vroeger een beveiligingsbedrijf had en ik weleens mijn huiswerk zat te maken in het gemeentehuis, hoorde ik dan die debatten en de manier van praten vond ik toen al prachtig."

CDA-raadslid Henri Vogel stapt voortijdig uit de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland, om de schijn van mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Vogel heeft een eigen adviesbureau, VIA adviseurs en schoolt onder andere samen met de HZ ambtenaren bij. Hij kwam in maart 2018 in de raad. Zijn zetel geeft hij door aan Paola Alkemade.

Meer berichten