Leo Vandewoestijne maakt met Alila een opmerkelijk tochtje en legde dat vast op beeld.
Leo Vandewoestijne maakt met Alila een opmerkelijk tochtje en legde dat vast op beeld. (Foto: )

Eenwieler met hond over Zeelandbrug

Samen met chihuahua Alila aan zijn zijde trotseerde Leo Vandewoestijne op eenwielfiets de smalle straatjes van Zierikzee, de lange dijken én de Zeelandbrug. Zijn roots liggen in Zierikzee en vormen een mooi verhaal. "Wat we deden was op de rand van de letter der wet."

door Gerrit van Loon 

Zierikzee – De ouders van Vandewoestijne zijn in Zierikzee geboren, getogen, getrouwd en vervolgens direct naar Haarlem verhuisd. Daar groeide Leo op. Hij woont nu met chihuahua Alila in Amsterdam en werkt in de it-branche. Zijn liefde voor het beestje, verbaasde zijn toenmalige vriendin van wie Leo 'het liefste wezentje op aarde' over kocht.

"Mijn ex-vriendin was ooit lelijk gevallen met haar fiets, en kon tijdelijk de hond niet uitlaten. Toen ik dat deed, en op een dag op mijn lage eenwieler naar een stadsstrandje aan het IJ liep, ontdekte ik dat Alila keurig netjes rechts blijft lopen. Ze komt nooit voor of achter het wiel. Zonder dat ze ooit een nare ervaring had of dat haar ooit geleerd is. Mij een raadsel hoe ze dat zo goed weet. Ook loopt ze meestal non-stop in hoog tempo. Zonder dat ik haar hoef aan te sporen."

Normaliter moeten eenwielfietsers die samen met de hond op pad willen veel trainen. Leo niet. Omdat de hond zo klein is en zo keurig liep, ontstond het idee van een video, waarin de hoogteverschillen nog meer worden uitvergroot. Dat moest in een bijzonder landschap. "Omdat al mijn ooms en tantes en al mijn grootouders uit Zierikzee kwamen, kende ik de plekken die in het filmpje te zien zijn. Mijn opa van mijn moeders kant werkte op een veerboot en is vervolgens vuilnisman geworden. Bijzonder geliefd onder de bevolking van Zierikzee. Mijn oma was soldaat bij het Leger des Heils, en correspondent voor de NCRV. Ik denk dat veel oude bewoners van het eiland haar wel zullen herinneren", aldus Leo wiens opa van vaders kant van Boekbinderij van de Woestijne in Middelburg was.

Nobelpoort

"Zijn vader was jarig op 1 februari. In de nacht van de ramp zou hij een badeend cadeau krijgen. Die lag nog beneden, maar kwam zelf naar de zolder bovendrijven. De familie kwam tijdig in veiligheid. Als kind heb ik bij mijn opa en oma Schults gelogeerd, op het Rode Dorp. Vandaar dat ik de Nobelpoort graag in het filmpje wilde hebben. Daar haalde ik met mijn broers kattenkwaad uit. Achteraf had ik ook graag beelden van het carillon in actie willen maken. Dat hoorde ik als kind altijd, vooral als ik probeerde te slapen."

Eilandgevoel

Op de Zeelandbrug vond Leo het minder eng dan vooraf verwacht. Op de hoge eenwieler van 2.15 meter viel het mee. Al moet ik toegeven dat ik wel continu links van het fietspad heb gereden, ook bij tegenliggers. Die hadden er gelukkig wel begrip voor. Aan de overkant was het bijzonder. Die enorme stilte en rust, dat 'eiland-gevoel'heb ik lang niet meer ervaren."

Jeugdsentiment

Behalve 1 oom en 1 tante woont geen familie meer in Zeeland. Het filmpje is dus eigenlijk jeugdsentiment, en een beetje een ode, want ik mis Zeeland wel. Wie weet kom ik met de huidige huizenmarkt vanzelf nog wel terug."

Het filmpje is op Youtube te zien. (https://tinyurl.com/zierikzee-drone)

Meer berichten