Vader Fred maakt het zich gemakkelijk in het nieuwe appartement van zijn vrouw Nel, in Steenbergen. FOTO: Anita de Ronde
Vader Fred maakt het zich gemakkelijk in het nieuwe appartement van zijn vrouw Nel, in Steenbergen. FOTO: Anita de Ronde (Foto: Anita de Ronde)

'Er was geen plek voor onze ouders'

In de afgelopen twee jaar werd het Bruse echtpaar Zoeteweij regelmatig gevolgd door documentairemakers Frans en Silvia Bromet, voor de NPO.

door Anneke Flikweert 

BRUINISSE - En ook de rest van de familie wende eraan dat er gefilmd werd. Het leven van Fred en Nel Zoeteweij werd vastgelegd, samen met dat van verschillende andere echtparen, voor het tweeluik 'Uit elkaar.' De echtparen staan op een keerpunt in hun leven, na een lang huwelijk, doordat bij één van beiden dementie werd geconstateerd.

Het echtpaar Zoeteweij komt uit Yerseke en verhuisde later naar Colijnsplaat. Vader Fred was jachtschipper en werkte op plezierjachten vanuit Willemstad en later vanuit Muiden. Uiteindelijk verhuisden Fred en Nel voor een tijdje naar Wolvega, Friesland, om zo een oom en tante bij te kunnen staan. Muiden was van daaruit prima bereikbaar voor Fred. Dochter Nanda was 15 en verhuisde mee, dochter Anita was al getrouwd en woonde in Bruinisse. "Onze vader was ook nog een tijd havenmeester in Colijnsplaat. Als jachtschipper voer hij op jachten van 25 meter lengte, eerst vanuit Colijnsplaat voor een rubbermagnaat uit België en daarna op een jacht van Rabbani, de consul van Jordanië. Het was een heel afwisselend leven." Toen Fred en Nel begin 50 waren, gingen ze in Bruinisse wonen: lekker dicht bij dochter Anita. Vader Fred was toen nog met boten in de weer en het echtpaar ging zelfs nog een tijd op een woonboot wonen en ermee varen. Uiteindelijk kwamen ze definitief in Bruinisse wonen en ze raakten aan Bru gehecht. Twee van hun drie dochters wonen er, dochter Karin woont in Aarle-Rixtel.

Op dit moment is vader Fred 84 en zijn vrouw Nel 82. Fred is getroffen door een bijzondere vorm van dementie: Lewy Body dementie. "Het begon vier jaar geleden met een hersentinfarct," vertellen Anita en Nanda. "In het ziekenhuis kreeg hij 's nachts een delier, dat hakte er behoorlijk in. Hij revalideerde in de Cornelia. Thuis kreeg hij nóg een herseninfarct en toen ging het hard. 's Nachts spookte hij rond. Voor onze moeder was het niet meer te doen. Hij viel ook regelmatig. Uiteindelijk kwamen we op de actieve wachtlijst voor 't Opper te staan: daarvoor betaal je per maand. Toen we na een half jaar op gesprek kwamen, zeiden ze dat ze niet de juiste zorg konden bieden. We moesten dus op zoek naar een andere plek, het liefst met een aanleunwoning erbij, voor onze moeder. Al die tijd woonden ze in hun huisje, hier schuin tegenover Anita. We maakten heel wat mee. Begin december wilde hij niet wakker worden en we dachten aan een nieuw infarct. Uiteindelijk deed hij om 16.00 uur zijn ogen open en zei: "Nu moet ik toch echt gaan plassen." Al die tijd had hij ons wel gehoord, maar dat verminderde bewustzijn hoort ook bij Lewy Body dementie, vertelde de neuroloog. Je komt dan in een REM-slaap waar je niet uit kunt. Half december viel hij en brak zijn zitbeentje. Hij verbleef in het Zorghotel, maar dat was geen doen. Hij kwam op een crisisplek in Steenbergen en uiteindelijk ging hij vorig jaar november naar zijn nieuwe plek: het Hof van Nassau in Steenbergen." Vorige week verhuisde Nel naar een prettig appartement op loopafstand. De dochters zijn nu bezig met het opleveren van de voormalige woning in Bruinisse. "Het is zo jammer dat er geen goede plek voor onze ouders was in Bruinisse, of op dit eiland."

Uit elkaar

Het documentaire tweeluik 'Uit elkaar' wordt uitgezonden op de woensdagen 23 en 30 oktober bij de NTR op NPO 2 vanaf 20.25 uur. Het is een intiem en ontroerend portret van verschillende echtparen die zo goed en kwaad als het kan omgaan met dementie. Uiteindelijk moeten ze niet alleen afscheid nemen van een geliefde, maar ook van een gedeeld leven.

Meer berichten