Carol leerde op De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen echt schilderen.    Foto: GvL
Carol leerde op De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen echt schilderen. Foto: GvL (Foto: )

Zierikzeese kunstenares terug naar VS

Toen ze het bod op haar huis, een monumentale pand aan de Oude Haven, accepteerde vloeide er toch een traantje. Met de aankomende verhuizing volgend jaar sluit kunstenares Carol Thomas (55), één van de oprichters van Ladie's Circle Schouwen-Duiveland, een periode van 30 jaar Zierikzee af. "Ik heb hier mooi tijden beleefd, maar pak nu met mijn studerende zoon deze kans."

door Gerrit van Loon 

Zierikzee – Eén van de zonen van Carol Thomas, geboren in Minneapolis, zit op het Goese lyceum in vwo 6. "Hij wil in Amerika gaan studeren en ik wilde altijd al terug naar de Verenigde Staten. Zeker terug naar mijn vader. In 2017 overleed mijn moeder en heb ik voor hulp veel in de VS gezeten. Zaken regelen voor mijn pa, die mij het liefst dichtbij heeft. Toen kwam ik verdrietig terug naar Zeeland. Nu zie ik de kans om definitief terug te keren. De woning is verkocht. De data voor de uiteindelijke verhuizing moeten nog worden ingepland."

Op haar 26e jaar kwam Carol van Chicago vanwege haar man direct naar Zierikzee. "Alsof ik op een andere planeet terecht kwam", lacht ze in haar atelierkamer met uitzicht over de haven en op Hotel Mondragon. Het was in de jaren negentig. De tijd waarin Nederland nog geen geldautomaten had, de winkels en bedrijven tussen de middag dicht gingen om te kunnen gaan eten en antwoordapparaten van telefoons vanwege verlegenheid niet werden ingesproken. "Wennen, maar Zeeland is prachtig en Zierikzee een superplek om je kinderen groot te laten worden. Hier opgroeien is geweldig. Ik heb mijn kinderen altijd zelf willen opvoeden en dat ook gedaan."

Galerie Otten

Pas in Nederland begon Carol niet op het Amsterdamse filiaal van het grote reclamebureau waarvoor ze in Amerika werkte. "Dat was niet elke dag vanaf Schouwen-Duiveland aan te rijden. Ik werkte in Rotterdam voor een medisch onderzoeksbedrijf. In de VS deed ze ook aan fotografie, grafisch ontwerpen, etsen, tekenen en edelsmeden, maar nog niet aan schilderen. Dat kwam pas nadat ze daarin les kreeg op De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. "Schilderen betekende een uitdaging. Ik heb mijzelf daarin helemaal ontwikkeld. Werk hangt nu in privéwoningen en in Galerie Otten in de Maarstraat."

Hardlopen in de Domeinen

Carol Thomas zat in Zierikzee niet stil. Ze richtte in 1993 mede de Ladie's Circle Schouwen-Duiveland op, golfde op Grevelingenhout in Bruinisse, zat in een tuinclub en zit in een boekenclub, loopt hard in de Domeinen op Schouwen.

Carol was ook tien jaar een stadsgids in Zierikzee. "Ik heb veel vrienden en kennissen. Sommigen vragen mij om nu nog te gidsen. Maar dan zou ik mij weer eerst moeten inlezen en inlezen."

Dubbel gevoel

"Ik ga weer in Chicago wonen. Vlakbij familie. Ik heb thuis altijd gemist, maar heb absoluut geen spijt van mijn periode in Zierikzee. Vertrekken heeft een dubbel gevoel wegens het verlaten van zoveel fijne mensen. Ik heb hier een fijne tijd gehad en heb zoveel vrienden en kennissen. Als ik terugkom op vakantie, ga ik direct naar Zierikzee. Niet zozeer om de stad zelf, maar om de mensen die er wonen."

Meer berichten