"Dit is zijn lust en zijn leven," vertelt Jannie Knulst over haar man Kees. FOTO: Anneke Flikweert
"Dit is zijn lust en zijn leven," vertelt Jannie Knulst over haar man Kees. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Vuuftig jaer gymles: een feest!'

De voorpret was al heel leuk: met koffie, thee, taart en een bos bloemen spoedt een heel gezelschap dames zich donderdag in het donker door de Zierikzeese Hoofdpoortstraat, richting Sportschool Knulst.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - 'We gaan onze gymleraar, Kees Knulst eens lekker in het zonnetje zetten,' bedachten de leden van zijn Dreischorse damesgymclub. Kees stopt er namelijk mee en dat gaat hem best aan het hart. Hij had graag precies de vijftig jaar volgemaakt, maar ziekte van zijn vrouw gooide roet in het eten. De bloemen zijn voor Jannie Knulst - Stoutjesdijk, omdat ze haar man zo vaak moest missen in de afgelopen jaren, tijdens al die gymlessen.

Het is even scharrelen voordat alle leden van de damesclub een goed plekje tussen de toestellen van de sportschool hebben gevonden. Voor Jannie en Kees Knulst is er een ereplekje. "We hebben net nog geoefend met zingen, Kees, in de de gymzaal," vertelt Heleen van der Linde. "Eerst ging het te langzaam en nu misschien te snel." Een mobieltje levert de karaokeversie van 'Het is uit het leven gegrepen' en de dames van de gymclub zingen Kees én Jannie hartelijk toe. Over vrouw Braber, die tot op hoge leeftijd enthousiast meegymde, over Kees als postbode, zijn heerlijke Zeeuws en zijn toenemende doofheid. Jannie Knulst krijgt ondertussen de slappe lach. 'Ik heb tranen in mijn ogen.' Ondanks alle veteranen die hier staan heet de gymclub nog steeds 'Jong Dreischor' en ze zijn jong van hart. "Ik zei al tegen Kees dat de meiden vast iets van plan zijn," verklapt Jannie.

Er is koffie, thee en taart voor allemaal en onder grote hilariteit haalt Kees zelf nog twee dozen met heerlijke soezen tevoorschijn. 'Ik had al iets verwacht.' Voor Kees is er een cadeau: een mand met lekkere Zeeuwse producten. De dames memoreren ondertussen de verschillende gymoefeningen. Veel op de grond liggen en 'de Boeddha' was ook favoriet. 'Je schoeren in je lief, binne minder stief,' lachen ze. Waarom ze zo blij waren met Kees? "Hij heeft altijd een gulle lach en krijgt van ons een tien voor zijn humeur." Jannie Knulst beaamt dat: thuis was Kees ook altijd eender. "Dit is zijn lust en zijn leven." Een aantal leden van de Dreischorse gymclub is nog op zoek naar een nieuwe plek om te sporten. "Het is jammer dat je daarvoor nu het dorp uit moet hoor." En dan zijn er nog de oudgedienden, zoals mevrouw Heyboer en mevrouw Roskam, die Kees al vanaf het begin meemaakten. Ze gaan nog wel gezellig uit eten binnenkort: dat deden ze elk jaar tot nu toe.

Kees Knulst gaf niet alleen gymles in Dreischor, maar ook in Nieuwerkerk en Brouwershaven- ook daar stopt hij ermee. De gymvereniging 'Jong Dreischor,' opgericht in 1936, zal na 82 jaar ophouden te bestaan. Kees Knulst was vanaf 1970 de gymleraar daar en iedere donderdagavond was hij present, behalve in de schoolvakanties. Omdat er geen nieuwe gymleraar aangetrokken kan worden is de huur van de gymzaal opgezegd. Sportschool Knulst in Zierikzee blijft gewoon open. Kees: "Het is hier gewoon gezellig en dat kan ik niet missen."

Meer berichten