Laat via mailadres knutselpunt@zeelandnet.nl weten of u mee doet. FOTO: Marieke Mandemaker
Laat via mailadres knutselpunt@zeelandnet.nl weten of u mee doet. FOTO: Marieke Mandemaker (Foto: )

Sinterklaascadeaus recyclen, doe ook mee!

Op kinderboerderij De Punt in Zierikzee wordt zaterdag 2 november de activiteit 'Recycle Sint' gehouden. Speelgoed dat niet meer gebruikt wordt, kan worden geruild voor ander speelgoed. Initiatiefneemster Marike de Jonge roept mensen op om zich aan te melden. "Want alleen bij voldoende deelnemers gaat het door."

door Gerrit van Loon

Zierikzee – Bij voldoende aanmeldingen kunnen volgende week zaterdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur spullen omgeruild worden. Zo kan Sinterklaas voordelig worden gevierd. Kinderen (en ouders) kunnen speelgoed dat niet meer wordt gebruikt, bij elkaar sprokkelen en inruilen voor 'nieuw' speelgoed van anderen. Deze activiteit is gratis toegankelijk. De kinderboerderij is te vinden aan de Scheldestraat 3 in Zierikzee. Meedoen? Laat het dan via de mail knutselpunt@zeelandnet.nl even weten. Alleen bij voldoende deelname kan het feestje doorgaan

Marike de Jonge uit Zierikzee kwam vorig jaar met dit idee voor haar stadje. Ze zag ergens op Facebook andere Recycle Sints verschijnen. "De reden waarom ik vorig jaar hier een ruilmarkt georganiseerd heb, is omdat ik vind dat alles niet nieuw gekocht hoeft te worden. Dat er best geruild kan worden met elkaar. Kinderen zien echt niet of iets nieuw is of dat er weinig mee is gespeeld." Want waarom zou je elk jaar alles nieuw kopen als je ook kunt ruilen? Spelletjes en speelgoed waar een kind niet meer naar omkijkt, daar kan een ander kind heel blij van worden. En het eerste kind wordt weer dolgelukkig van het speelgoed van de ander. Dat is de gedachte achter Recycle Sint.

Marike de Jonge is in Zeeland niet de enige die dit concept hanteert. Ook Marienette Visser uit Wolphaartsdijk doet aan de Recycle Sint. De eerste recycle Sint vorig op 7 november was even wennen. Het evenement was nog onbekend. De animo niet bijster hoog, maar met de cadeaus zat het wel snor. Van vergeten speelgoed tot hele dure bordspellen aan toe stonden toen bij kinderboerderij De Punt te wachten op nieuwe, gelukkige eigenaren.

Aan spullen weggooien heeft Marike de Jonge ronduit een hekel. Voor haar eigen kinderen struint ze altijd de bekende rommelmarkten op Koningsdag af. "Ik las over Recycle Sint op Facebook vorig jaar. Een goed idee. Kinderen hebben echt niet door of iets spiksplinternieuw is. Niet alles hoeft nieuw worden gekocht. Kinderen zijn na een poos uitgekeken op hun eigen speelgoed. Waarom zou je dan niet ruilen?"

Stuk bewustwording

De bedoeling is dat bezoekers volgende week zaterdag met elkaar afspreken wat ze willen ruilen. Onderling moet er een deal worden gesloten. Recycle Sint werd zeven jaar geleden bedacht door het Amsterdamse bedrijf 'Branding a better world'. Recycle Sint is een stuk bewustwording. Mensen helpen er de wereld mee, maar ook hun zelf, de portemonnee hoeft een keer niet getrokken te worden.

'Erg gezellig'

"Ik hoop op genoeg animo. Vandaar dat we mensen zich nu aan laten melden vooraf. Om te kijken of het door kan gaan", aldus De Jonge. Ze kijkt uit naar de tweede editie in Zierikzee. "Als er voldoende mensen zich aanmelden, lijkt me dat erg gezellig."

Meer info: kijk op www.recyclesint.org.

Meer berichten