De mannen onder De Beuze nemen elke dag de wereld door. Dus ook het profiel van de nieuwe burgemeester. Foto: GvL
De mannen onder De Beuze nemen elke dag de wereld door. Dus ook het profiel van de nieuwe burgemeester. Foto: GvL (Foto: )

'Het moet geen schijnheilige vent zijn'

Schouwen-Duiveland zoekt een nieuwe burgemeester. De procedure is gestart. Bij het opstellen van de profielschets kunnen inwoners meedenken. Online is tot en met 8 november een enquete in te vullen. Ons Eiland ging de straat op in Zierikzee om mensen daar naar een nieuwe burgemeester te vragen. "Het moet geen schijnheilige vent zijn."

door Gerrit van Loon

Zierikzee – In mei volgend jaar stopt de huidige burgemeester, Gerard Rabelink. Hij bereikt dan de pensioengerechtigde leeftijd. Elf jaar was hij dan burgemeester op ons eiland. De mannen op de bankjes onder De Beuze weten zijn beginperiode nog maar al te goed. ,,Toen logeerde hij in een hotel. Hij kan nu weer lekker terug naar Limburg." Zijn huis in Maasbree heeft de huidige burgemeester altijd aangehouden. Hij zei eerder op Schouwen-Duiveland te blijven wonen tijdens zijn pensioen.

"De nieuwe moet van t' eiland komen, weergalmt het naast de Hervormde Kerk. "Ik zie het straks gebeuren met het nieuwe Hotel Mondragon. Komt er een nieuwe burgemeester gaat ie met zijn ballen en van onze centen lekker daar eerst in zitten. Dat geld moet naar de bewoners toe. Het moet een Zeeuw zijn", aldus de mannen die hier dagelijks de wereld doornemen. Oud-monumentenschilder Toon van der Zande steekt zijn hoofd om de hoek. Hij noemt de naam van ere-commando Theo de Meester, 93 jaar oud en oud-burgemeester van Westkapelle en Veere. "Die hamerde op discipline. We moeten hier iemand hebben die optreedt."

"Ik zie die vent van de koningin wel eens lopen", doelt een mannetje op voormalig burgemeester en kamerheer Jack Asselberg. "Dat was ook helemaal niets. We moeten iemand hebben die niet alleen geeft om het toerisme, maar opkomt voor de eigen inwoners. Die de Zuidwellebrug open gooit, het paaltje in de poort laat zakken en parkeerplekken creëert", sommen ze een wensenlijstje op. Andere namen passeren de revue. "Jaap Stam, die is vrij. Kan die Krikke uit Den Haag niet komen? Kunnen we een fikkie stoken."

Bianca (46) uit Zierikzee die net het Havenplein op komt fietsen, is minder bezig met de procedure. "Een nieuwe moet gewoon goed beleid voeren. Dat zeg maar de gemeentelijke bijdrage naar Concert at Sea en de voedselbank in verhouding is. De nieuwe burgemeester, man of vrouw maakt niet uit, moet rechtvaardig zijn. Duidelijk. Oprecht. Geen schijnheilige vent. En optreden als het verkeerd gaat in Renesse."

"Lekker voor Rabelink dat ie met pensioen gaat", reageert de ramen zemende Martin Knippenburg van proeflokaal Op d'n Oek. Het seizoen zit erop. Tijd voor vakantie. "Ik heb weinig met de huidige burgemeester te maken gehad, maar dat ie partijloos was, is een goede zaak. Ik vind het minder belangrijk of het een Zeeuw, man of vrouw moet worden. Dat is niet meer van deze tijd, toch? Ik ben zelf ook geen Zeeuw, kom uit Zuid-Holland. Iemand met frisse ideeën is welkom. Liever een rustig iemand, dan een popie-jopie."

Toegankelijk

"Een burgemeester zoals we nu hebben", wil Magda Boot (81). Heel haar leven lang, uitgezonderd de evacuaties in de oorlog en tijdens de ramp, woont ze in Zierikzee. "Een toegankelijke burgemeester zou ik graag zien. Ik heb er al veel meegemaakt. Dat we als bewoners er over mee mogen praten, is al goed."

Meer berichten