Jasper van Damme (13) spaart ook modelvliegtuigen. Zijn stick en pedalen voor zijn te bouwen simulator heeft hij al. FOTO: Gerrit van Loon
Jasper van Damme (13) spaart ook modelvliegtuigen. Zijn stick en pedalen voor zijn te bouwen simulator heeft hij al. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Alles opzij leggen voor een eigen flight simulator

Jasper van Damme uit Nieuwerkerk weet van kleins af aan wat hij wil worden: piloot. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden bouwt hij thuis op zolder een flight simulator. Stuur en gashendels heeft hij al, maar een overheadpanel (de knoppen boven het hoofd van een piloot) en beeldschermen nog niet. Daar is geld voor nodig. Veel. Geld dat Jasper met werken bij elkaar wil sparen.

Gerrit van Loon

NIEUWERKERK – Wanneer Jasper de flight simulator kant en klaar zou aanschaffen, kost hem dat een ton. Heel veel geld voor een jonge jongen. Losse onderdelen en zelf de simulator in elkaar zetten, kost hem, naast veel tijd, zo'n drie- á vierduizend euro. Te overzien. "Ik leg nu al zakgeld, verjaardagsgeld en geld van Kerst opzij. Daarnaast heb ik mij aangemeld als krantenbezorger. Werken bij de Jumbo gaat pas vanaf je veertiende jaar. En dan ook nog een beperkt aantal uren per week."

Vandaar dat Jasper op Marktplaats, een site waar hij sowieso veel opzit voor vliegtuigspullen, een oproep plaatste. "Ik wil bijvoorbeeld bij een boer gaan werken. Op de zitmaaier. Of op de spruitenplukker. Een vriendje zei me dat je in de zomer bij de kersenpluk wel een paar honderd euro kan verdienen. Ik verzamel ook oude blikjes. Per kilo levert dat bij het inleveren zo'n 3 euro op. Alle beetjes helpen."

Serieuze baan

"Niet veel kinderen zeggen op hun dertiende jaar nog precies hetzelfde wat ze willen worden als op hun derde jaar, toen ze net konden praten", aldus Jaspers vader, die op de achtergrond mee luistert. Jasper wil piloot worden en niets anders. "Als piloot krijg je veel te zien van de wereld. Het besturen van een kist is een complex iets. Een serieuze baan, want je hebt de verantwoording over veel mensenlevens."

Jasper is al fervent vliegtuigspotter en gaat gemiddeld één keer per maand met vader richting Schiphol. "En we vliegen veel op vakantie. Of gaan op stedentrip. Voor Jasper maakt de bestemming niet uit. De vlucht is een doel op zich, geen middel", vertelt zijn vader glimlachend. "Ik vraag altijd of ik met de piloot in de cockpit op de foto mag", vertelt Jasper. "Dat mag uiteraard niet tijdens het vliegen."

Zelf gevlogen

Ik heb zelf ook eens gevlogen. Afgelopen zomer kreeg ik van mijn moeder een vlucht in een Cessna vanaf vliegveld Midden-Zeeland cadeau. Erg tof. Op hoogte kreeg ik het stuur. Dat was heel gevoelig. Het reageerde heel snel op je bewegingen", aldus Jasper die in de eerste klas havo van het RGO in Middelharnis zit.

De zolder van de nieuwbouwwoning van vader en zoon staat nu nog nagenoeg leeg. Vier echte vliegtuigstoelen staan te wachten op de bouw van de flight-simulator. De twee businessclassstoelen komen in de cockpit. De twee secondclassstoelen dienen straks als passagiersstoelen voor vrienden of familie die digitaal een vlucht willen meemaken met piloot Jasper.

Jasper wil naar de KLM Flight Academy. De Nederlandse vliegschool, een dochteronderneming van KLM, op Groningen Airport Eelde. "In de toekomst zijn er nog genoeg piloten nodig. Daar slaat ook de vergrijzing toe", weet Jaspers vader.

Mail Jasper

Op Marktplaats liet Jasper weten een bijbaan te zoeken in de omgeving van Nieuwerkerk. "Ik vind het leuk om buiten te zijn. Ook ben ik met ICT handig." Heeft u een klus? Laat het weten via: klmfan06@icloud.com

Meer berichten