Op dit moment ligt er 5000 m3 zand in de haven en daar komt nog 5000 m3 bij in de komende tijd. FOTO: Anneke Flikweert
Op dit moment ligt er 5000 m3 zand in de haven en daar komt nog 5000 m3 bij in de komende tijd. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'We hebben nu een nieuwe attractie!'

Een soort maanlandschap, een groot strand, een heerlijke zandbak om in te spelen. Tja, waar lijkt de haven van Brouwershaven nog het meest op, nu de kade gereconstrueerd wordt?

door Anneke Flikweert

BROUWERSHAVEN - "We waren er met z'n allen van uitgegaan dat er vooral overlast zou zijn," zegt Debby Hanse, voorzitter van de Ondernemersvereniging. "Maar tot nu toe gaat alles heel goed en eigenlijk is het best leuk dat er zoiets grootschaligs gebeurt in Brouwershaven. De gemeente en de aannemer denken samen goed met de bewoners mee: zo is er een schouw geweest en zijn er verschillende stukjes wegdek en drempels aangepast. Het is fijn dat ze goed naar de mensen luisteren. En ondertussen is er natuurlijk elke dag van alles te zien: van die prachtige schepen en een gigantische kraan: je ziet ze dan ook voorzichtig manoeuvreren."

Zhen Zhen Zheng houdt als omgevingsmanager van de aannemer onder andere de omwonenden op de hoogte van de stand van zaken en dat doet ze tot ieders tevredenheid. Iedere donderdag gaat ze bij mensen langs, ze deelt stencils met de nieuwste informatie uit en maakt graag een gezellig praatje. "We wilden natuurlijk dat de bebording goed klopt, zodat het stadje bereikbaar blijft, al is het wel even wennen voor de mensen dat ze niet meer met de auto langs de haven kunnen rijden. Ik hoor wisselende signalen van de verschillende ondernemers over hun omzet in deze periode, variërend van 'Er is niks te doen' tot 'We moesten extra personeel oproepen.' Brouwershaven is in de wintermaanden natuurlijk al rustig en het weer heeft ook zo zijn invloed op bezoekersaantallen. Ik zou tegen de mensen willen zeggen: kom vooral een kijkje nemen: ze mogen ons ook altijd dingen vragen. Het ziet er spectaculair uit met al dat zand en die boten en alles is expres goed te volgen vanaf de plankieren langs de haven. Er zijn zelfs mensen die vanuit De Muralt alles bekijken met een verrekijker. En als je De BouwApp downloadt en het project als favoriet aanvinkt, maak je zelfs kans op een waardebon van 50 euro van de plaatselijke ondernemers- je moet dan wel even je gegevens naar ons sturen. Zo willen we samen leuke dingen doen voor Brouwershaven." Het werk van Zhen Zhen begon vóór de eerste schop de grond in ging, met het aanvragen van vergunningen, het in kaart brengen van de omgeving en belanghebbenden en de verkeersstromen. Op 26 juni was er vervolgens een informatiebijeenkomst in het Tonnenmagazijn. "Zoiets moet je niet te vroeg doen, maar zeker ook niet te laat: dan voelen mensen zich overvallen."

De ondernemers zijn blij met de goede gang van zaken, al scheelt het voor een aantal van hen waarschijnlijk wel omzet. "Maar ja, er moet iets gebeuren voor alles weer mooi wordt," halen ze hun schouders op. De verschillende werknemers worden regelmatig op iets lekkers getrakteerd door Vishandel Van Beveren en Oud Brouw. "Dat doe je toch ook als mensen bij jou thuis aan de slag zijn?"

Tijdens de reconstructie worden ook kabels en leidingen vervangen door DNWG. Aannemingsbedrijf FL B.V werkt in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland aan de kadereconstructie in de haven van Brouwershaven. Voor actuele informatie en updates zie De BouwApp. Klik op het project 'Brouwershaven reconstructie kade' en lees zo de meest recente berichten over de voortgang van de werkzaamheden en doe mee aan de prijsvraag. Omgevingmanager is Zhen Zhen Zheng 06-13359711 of z.zheng@bfl-bv.nl

Meer berichten