Een verzwakte buizerd die opgehaald werd door de mensen van de Dierenambulance. FOTO: vrijwilliger Dierenhulp
Een verzwakte buizerd die opgehaald werd door de mensen van de Dierenambulance. FOTO: vrijwilliger Dierenhulp (Foto: m. Engelen-Lupker)

'Dieren in nood helpen: prachtig werk'

Er is een poes gevonden en jij, als dierenambulancechauffeur, gaat erop af en zoekt uit of het dier gechipt is. Vervolgens zorg je dat het dier met zijn eigenaar herenigd wordt.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Je weet nooit wat een dienst je zal brengen. Een zwaan met een stuk visdraad, een aangereden kat, een verwonde vogel. Na wat eerste hulp breng je dieren indien nodig naar de dierenarts of speciale opvang. Dieren in nood helpen is prachtig werk, waarmee je de dieren zelf en hun eigenaren blij maakt.

De Dierenambulance is 24 uur per dag inzetbaar: tussen 8.00 uur en 23.00 uur en daarbuiten voor spoedgevallen. Dat maakt dat er nogal wat vrijwilligers nodig zijn om de diensten te draaien. Stichting Dierenhulp Dierenambulance is daarom op zoek naar dierenambulancechauffeurs. Ria Engelen startte in 2006 de Dierenhulp Ambulance, samen met de helaas overleden Wil Stolk. Ria werkte destijds al voor Amivedi en zorgde dat overleden dieren weer bij de eigenaar gebracht werden. Soms kregen ze daar een gift voor. Na enige tijd zat er 250 euro in het potje en kon het tweetal een bejaarde stationcar aanschaffen. Daarmee waren ze er nog niet, want er was ook behoefte aan een hondenbench, een kattenbench en verbandmateriaal. Ria is nog steeds een van de drijvende krachten. "Inmiddels hebben we twee dierenambulances's in gebruik, mede mogelijk gemaakt door Stichting DierenLot. Wij ontvangen geen overheidssubsidie en zijn afhankelijk van donateurs en giften."

Je moet niet denken dat je als dierenambulancechauffeur alleen maar met lieve dieren knuffelt, waarschuwt Ria. "Het is fijn als je niet bang bent. Katten die je in een vangkooi gevangen hebt en kleine en grotere honden zijn niet altijd even lief. Zelf ben ik niet snel bang, door alle ervaring die ik ondertussen heb opgedaan. Zelfs een slang pak ik zo op. Maar weet je waar ik wél bang voor ben? Voor muizen! Je moet ook regelmatig dode dieren van de weg plukken. Je doet dan het beste wat je nog voor een dier kunt doen. Ik vind het ook erg voor de eigenaren van een doodgereden dier. Aangereden dieren bewaar ik thuis, in de vriezer, zodat mensen nog kunnen weten wat er met hun dier gebeurd is. Het is een speciale vriezer, alleen dáárvoor hoor- ik leg die beestjes niet tussen de doperwten. Het is ook heel dankbaar werk wanneer je gevonden katten of honden weer met hun baasjes kunt verenigen. We lezen de chip uit en weten als het goed is bij wie het gevonden dier hoort. Mensen zijn vaak bang dat er kosten aan onze hulp verbonden zijn, maar dat is niet zo. Alleen wanneer de informatie die bij de chip hoort verouderd is, weten we niet waar het beestje vandaan komt en dan brengen we het dier bij het dierenasiel en dan betalen de eigenaren pensionkosten. Het is dus belangrijk dat mensen nakijken of de informatie in de databank nog klopt. Bij het chippen hebben mensen een formulier gekregen en met die informatie kunnen ze eventueel gegevens aanpassen. Zeker wanneer het vakantie wordt is dat heel belangrijk. We krijgen dan extra veel dieren die zijn gaan zwerven." Voor de dierenambulance worden mensen gezocht met liefde voor mensen en dier, die zuinig op het materiaal zijn, hygiëne belangrijk vinden, in het bezit zijn van een rijbewijs. Kennis van dieren-EHBO en -verzorging is een pre, maar kun je ook nog leren.

De vrijwilligers van de Dierenhulp Dierenambulance bieden hulp aan alle dieren. Van 8.00 uur tot 23.00 is de Dierenambulance te bereiken op 06-10593280. Buiten deze tijden alleen voor spoedgevallen op hetzelfde nummer. Op Facebook is de Dierenambulance te volgen via 'Dierenhulp Stichting.' Giften zijn welkom via NL15ABNA 0484031066.

Stichting Dierenhulp Dierenambulance zoekt Dierenambulancechauffeurs en bijrijders voor de ochtend, middag of avond. Enthousiast geworden, heb je vragen of wil je eerst een dagje mee rijden? Bel 06-10593080 of mail naar info@dierenhulpstichting.nl

Meer berichten