Karin (links) en Daisy Soeteman voor oma's safehouse in de wijk Poort Ambacht.    FOTO: Gerrit van Loon
Karin (links) en Daisy Soeteman voor oma's safehouse in de wijk Poort Ambacht. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Safehouses voor gepeste kinderen in Poortambacht

De Zierikzeese Karin Soeteman (58) wil huizen in haar wijk van een plaatje voorzien met daarop: Safehouse. Vorige week overkwam haar kleinzoon vervelend pestgedrag. Het betreft geen incident. In de wijk Poortambacht gaan vaker kinderen op de vuist. "Met dit plan voelen kinderen zich veiliger."

door Gerrit van Loon

Zierikzee - Geren in de Wielingenstraat. Gejaagd gebons op de deur. "Dit een Safehouse, hier zijn we veilig", hoort Karin Soeteman als ze naar de deur toeloopt. Haar 7-jarige kleinzoon staat met enkele vriendjes voor de deur. "Kunnen we hier schuilen oma?" Karin, voor de donder niet bang, loopt de straat in. Verderop staat een kind met een stok in zijn hand omringd door meerdere kinderen. Ze zouden vuurwerk krijgen als beloning van een 11-jarige jongen wanneer Karins kleinzoon geslagen wordt. Karin gaat naar de school verderop om het hele verhaal te horen. Ook moeder Daisy heeft enkele gesprekken gehouden met de adjunct-directrice van Radarschool Jan Wouter van den Doel.

"Mijn zoontje kan ook streken uithalen, een boefje zijn, maar dit ging mij echt te ver", vertelt Daisy, die erg van streek was na het gebeuren. "Ik ben brutaal aangesproken door een van de aanstichters. Kreeg geen excuus. De wijkagent was pas maandag weer aanwezig. Toen mijn zoontje de school in ging om hulp te halen, hadden leerkrachten geen tijd, omdat ze een gevallen meisje aan het helpen waren. Gelukkig had hij wat echte vriendjes om zich heen en kon hij naar mijn moeder rennen."

Initiatief

Karin Soeteman neemt nu het initiatief om safehouses te benoemen. Met een klein bordje, zoals bij sommige huizen een EHBO-bordje hangt, kenbaar maken dat kinderen er kunnen aankloppen als ze gepest worden. "Het is aan de gemeente om dit plan verder op te pakken", vertelt Soeteman thuis. "Vooraf moet wel een intentiegesprek plaatsvinden, zodat er geen mensen met verkeerde bedoelingen tussen zitten."

"Het is niet de bedoeling dat je als bewoner van een safehouse je als politieagent of psycholoog gaat opstellen. Heel simpel, het kind geruststellen, naar huis brengen of de ouders bellen", aldus Karin Soeteman die weet dat pestgedrag van alle tijden is. "Maar het voorval van vorige week was een hetze. Je hebt culturen met verschillende opvattingen. Ik ben absoluut niet racistisch, want daar gooien mensen het graag op als het om buitenlandse kinderen gaat. Ik zou hetzelfde doen bij Nederlandse kinderen. Ik kan niet tegen onrecht."

Pas nou op

Dochter Daisy knikt instemmend. "In Poortambacht wordt vaak leuk met elkaar gespeeld. Maar steeds vaker gevochten. Ik heb het over kinderen van basisscholen. Van verschillende culturen. Als kinderen zeggen we tegen ma weleens: pas nou op met wat je zegt en doet. Ze komt op straat vaker op voor gepeste kinderen."

Karin Soeteman: "Ik ben het type dat zich juist wel bemoeit. Ik kan niet tegen onrecht en ga er gewoon tussen staan. Roepen kinderen over 'aantasting van hun privacy'. Zover gaat het al."

"Laatst bij De Pontes. Groep jongens rond één jongen. Gooiden zijn tas en boeken weg. Ik ben er naar toe gelopen en zei tegen die jongen: rennen naar huis. Ik ben niet bang. Meer mensen zouden op moeten komen voor gepeste kinderen. Wat als het jouw kind gebeurt?"

Enkele leerlingen kunnen amper respect opbrengen. Er wordt met tafels gegooid in de klas. Kinderen dreigen met de kindertelefoon. Leerkrachten zitten er boven op, geven kanjertrainingen. De politie is inmiddels op de hoogte en er zijn extra BOA's ingezet.

Meer berichten