Kevin en Angelique uit Burgh-Haamstede hebben leren leven met angsten. De weblog is te vinden op levenmetangst.com
Kevin en Angelique uit Burgh-Haamstede hebben leren leven met angsten. De weblog is te vinden op levenmetangst.com (Foto: )

Bloggen over een leven vol met angst

Angelique Geelhoed (29) en Kevin van Boven (31) uit Burgh-Haamstede begonnen toevalligerwijs tegelijkertijd met de overheidscampagne Hey, het is oké met een blog over leven met angst. Ze bloggen over angstaanvallen in het dagelijkse leven.

door Gerrit van Loon

Burgh-Haamstede – Angelique en Kevin zijn een stel, beiden geboren op dit eiland. Kevin in Bruinisse, deed later de Pontes, en het Grafisch Lyceum op het ROC. Nu, tien jaar later, heeft hij zonder diploma's nog steeds een vaste baan als webdeveloper. Angelique, geboren in Zierikzee zat in Zonnemaire op basisschool De Zonnewijzer, ging ook naar de Pontes, deed daarna een opleiding in de detailhandel. Ze bleef na haar eindstage aan de Kruidvat plakken en werkt er nu na ruim 9 jaar nog. Eerst in Middelburg, sinds anderhalf jaar in Zierikzee.

Het stel woonde tot vorig jaar in Zonnemaire samen. In een particuliere huurwoning. De eigenaar wilde zijn huis verkopen. Min of meer noodgedwongen verhuisden ze naar Burgh-Haamstede. Kevin heeft last van meerdere angsten. Hij vindt het ongemakkelijk om alleen door de winkel te lopen. "Ik weet me geen houding te geven. Heb constant het idee dat mensen naar me kijken of iets van me vinden. Ik trek me ook heel veel aan van wat anderen van mij denken. Het ene moment gaat dit wel makkelijker dan het andere."

Al sinds hij zich kan herinneren heeft hij last van paniekaanvallen. "Lang verhaal kort, aanvallen waarbij je denkt dat je een hartaanval krijgt, of je longen geen zuurstof opnemen waardoor je in paniek raakt. Waar je hartslag dan nog harder gaat. Een vicieuze cirkel waar je in belandt. Ik ben ook mijn baan kwijt geraakt, toen ik stopte met mijn medicatie. Ik had destijds nog rekeningen open staan die ik vervolgens niet meer kon betalen. Veel last gehad van angst om brieven open te maken om geconfronteerd te worden met deze rekeningen. Dit heeft geleid tot een behoorlijk financieel probleem. Wat overigens met behulp van een psycholoog en bewindvoering geruime tijd geleden opgelost is. Daarnaast heb ik heel veel gehad aan mijn familie en vrienden. En Angelique natuurlijk."

Angelique heeft last van chronische hyperventilatie en paniekaanvallen. "Die twee gaan gezellig hand in hand. Vaak als ik ga hyperventileren, raak ik in paniek, omdat ik het gevoel heb dat mijn longen geen zuurstof opnemen. Mijn hart gaat sneller kloppen en ik ga dingen voelen die er helemaal niet zijn. Door middel van ademhalingstechnieken, die ik van een fysiotherapeut heb geleerd krijg ik gelukkig vaak binnen een half uur min hyperventilatie en mijn paniekaanval onder controle. Soms komt het ook voor dat ik uit het niets in paniek raak. Midden in de nacht schrik ik wakker en ben ik helemaal in paniek. Bang dat ik dood gaat. Ik maak Kevin wakker, die mij weer rustig krijgt."

Onzeker

Angelique zegt dat ze erg onzeker is. Erg bang voor wat andere mensen denken. 'Wat zal diegene ervan denken? 'Ben ik wel goed genoeg?'. De angst dat iemand mij niet mag is groter dan mijn zelfvertrouwen." Met hun blog willen ze mensen met angst en paniekaanvallen een hart onder de riem steken. Laten zien dat ze niet alleen zijn. Dat er veel mensen zijn die er last van hebben.

"Buiten dat is het een kleine uitlaatklep voor ons."

Meer berichten