De cliënten oefenen enthousiast, met begeleiding door Renée Post, Huibert-Jan Vader en Elsemieke Markwat. FOTO: Anoukh Bezuijen
De cliënten oefenen enthousiast, met begeleiding door Renée Post, Huibert-Jan Vader en Elsemieke Markwat. FOTO: Anoukh Bezuijen (Foto: Anoukh Bezuijen)

'Muziek doet heel veel met mensen'

Er is geen mooier cadeautje dan samen muziek maken. In december geven de kleuters van de Johan Louis de Jongeschool en de cliënten van Eilandzorg locatie De Wieken elkaar daarom een 'muzikaal cadeau,' ze studeren liedjes voor elkaar in.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE- Wat ze precies voor elkaar gaan zingen op 2 december blijft natuurlijk een geheim. Elke maandag oefenen ze: de kleuters met begeleiding van Hans Hest, de cliënten van De Wieken samen met Huibert-Jan Vader en Renée Post.

"Dit project komt voort uit Radio Geluk: een samenwerking van verschillende Zeeuwse gemeenten en de Zeeuwse Muziekschool," legt Hans Hest uit. "Daarbij probeerden we in de afgelopen twee jaar met muziek het isolement van ouderen te doorbreken. De gemeente Schouwen-Duiveland deed niet mee aan Radio Geluk, maar toch willen we ook langs andere plaatsen in Zeeland gaan, omdat we zulke goede ervaringen opdeden met ouderen en muziek." De Wieken koos voor het project 'Geef muziek cadeau' en daarna werd er contact gelegd met de Johan Louis de Jongeschool. Hans Hest: "De kleuters en de ouderen maakten eerst kennis: je moet immers wel weten voor wie je een cadeautje maakt. Huibert-Jan Vader gaat drie keer met de cliënten van De Wieken hun muzikale cadeau voorbereiden en ik doe dat met de kleuters. Het is gewoon een feestje met die kinderen. De onbevangenheid van die kleintjes is heel vertederend. Ze komen ook met allerlei ideeën aan: zullen we er een dansje bij doen, want dat heb ik net geleerd op streetdance? Elke les begint met de basisbeginselen: het is dan een soort muzieklesje. De ene keer neem ik mijn klarinet mee, de andere keer een melodica of blokfluit. Ik wou eigenlijk dat ik dit de hele dag kon doen. het is zó leuk en leerzaam." Juf Rian Verboom wéét hoe leuk het werken met haar kleuters is. "We bereiden liedjes van deze tijd voor, maar ook ouderwetse sinterklaasliedjes. De begeleiders van de Zeeuwse Muziekschool doen het ook erg leuk: ze nemen allerlei instrumenten mee en leggen op een grappige manier contact. Dit project is zeker voor herhaling vatbaar: het is erg leerzaam voor de kinderen en we zijn allemaal enthousiast."

De kleuters van de Johan Louis de Jongeschool gaan wel vaker naar De Wieken, vertelt Anoukh Bezuijen van Eilandzorg. "Ze komen hier dan op donderdag knutselen en liedjes zingen. Dat contact is leuk voor oud en jong: ze ontwikkelen zo een band. Dit project 'Geef muziek cadeau' is ook hartstikke leuk. Je zíét mensen opbloeien. Stille mensen zingen ineens vol overgave mee. Je merkt dat bepaalde herinneringen blijven." Reneé Post is muziek- en beweegcoach bij De Wieken en begeleidt de zang met gitaar. "De ouderen genieten enorm," merkt ze. "Muziek doet veel met mensen: op woensdag zingen we hier ook altijd. Iedereen heeft bij bepaalde muziek wel emoties of herinneringen en die blijven lang bewaard. 'Daar bij die molen' is een topper hier. Mensen deden tijdens het oefenen spontaan een dansje. Ook werd er canon gezongen: een enorm leuk effect gaf dat."

Op maandagochtend 2 december presenteren de kleuters van de Johan Louis de Jongeschool en de cliënten van De Wieken elkaar hun muzikale cadeau. Een cadeau blijft natuurlijk geheim, maar er is al wel bekend dat er ook gitaren, een klarinet, dwarsfluit en diverse slagwerkinstrumenten te horen zullen zijn, met Hans Hest, Huibert-Jan Vader, Renée Post en Elsemieke Markwat. De kleuters zullen ook dansen, zingen en toneelstukjes opvoeren.

Meer berichten