Hoe krijg ik dit verzamelde VisPluis toch in een lijvig kunstwerk verwerkt, lijkt kunstenaar Kianoosh Gerami te denken.
Hoe krijg ik dit verzamelde VisPluis toch in een lijvig kunstwerk verwerkt, lijkt kunstenaar Kianoosh Gerami te denken. (Foto: )

Is er genoeg VisPluis voor kunstwerk?

Toen Erik van Uffelen van Stichting Centree aan de Zierikzeese kunstenaar Kianoosh Gerami vroeg of hij een kunstwerk van aangespoeld VisPluis wilde maken, kwamen er meteen tientallen ideeën als wolkjes boven zijn hoofd. Maar ook een vraagteken: is er wel genoeg pluis voorhanden? 'Voor het kunstwerk hebben we echt heel veel nodig.'

Gerrit van Loon

ZIERIKZEE – VisPluis? Wat dat is? Je weet wel: die oneindige blauwe, rode, oranje stukjes draad afkomstig van visnetten. Bij elke opruimactie aan de kust staat VisPluis in de top 3 van gevonden afval, aldus Stichting Centree uit Zierikzee. Op zaterdag 30 november organiseren deze stichting een grote opruimactie. Van 10.00-12.00 uur gaan vrijwilligers op meerdere locaties langs de kust opruimen.

De aangespoelde en verzamelde draadjes worden omgezet tot een kunstwerk van Kianoosh Gerami. "We delven als het ware de grondstof voor het kunstwerk", aldus Gerami. De geboren Egyptenaar groeide op in Iran en woont en werkt sinds 2010 samen met zijn partner vanuit een studio en galerie in Zierikzee.

"VisPluis is eigenlijk een prachtig materiaal en het blauw sluit helemaal aan bij Centree. Het vervelende alleen is dat het niet thuishoort in de natuur, omdat het niet vergaat. Het wordt opgegeten, er raken dieren in verstrikt en uiteindelijk vervalt het tot microplastics."

Inspireren

Met het kunstwerk hoopt hij mensen bewust te maken van het probleem. Hij wil ze aan het denken zetten en inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. "De kracht zit hem in de combinatie van kunst, educatie, inzamelacties en later, als dat lukt, nog een symposium. Met deze opeenvolgende acties moeten we echt de visserijsector kunnen helpen met het vinden van een alternatief voor dit materiaal."

Vorm van handen

Een fysiek kunstwerk maken van opgeviste draadjes is geen uitgemaakte zaak. "Ik ga sculpturen maken in de vorm van handen die uit het water komen en om hulp vragen. Alsof de zee roept: 'pak mijn handen en red me'. De kracht en vorm van handen fascineren en inspireren mij in mijn werk."

Spannend

Kianoosh Gerami ziet wel een probleem opdoemen. "Het zal echter nog best lastig worden om het kunstwerk van VisPluis te realiseren. Om een statement te maken moet het kunstwerk wel een zekere afmeting krijgen. Ik vind het spannend of er wel genoeg pluis voorhanden is. Er spoelen ontzettend veel draadjes aan. Afgelopen weekend hebben we meer dan 500 draadjes gevonden op een stukje van nog geen 100 meter, maar ze zijn wel heel dun en klein. Voor het kunstwerk hebben we echt heel veel nodig."

Andere kustplaatsen

Om aan voldoende VisPluis te komen werk Centree samen met locale organisaties langs de hele Noordzeekust. Op Texel doen ze ook mee met uitpluizen. Centree bestrijkt nu echt de hele kust met de actie. Van Vlissingen tot en met Texel. Het idee is om het kunstwerk na de start in Zierikzee in het voorjaar van 2020 ook ander kustplaatsen aan te laten doen. Volgens Centree is er al vanuit meerder plaatsen interesse getoond.

Op zaterdag 30 november wordt er bij De Punt (strandtent Sand and Pepper), strandje van Ouwerkerk, Levensstrijd Zierikzee, De Heerenkeet en De Schelphoek geraapt. Kun je niet meedoen of vind je nog meer? Stop het VisPluis (voor 1 februari 2020) voorzien van datum en vindplaats in een envelop en stuur het op! Naar Stichting Centree, p.a. Nieuwe Bogerdstraat 25, 4301 CV Zierikzee.

Meer berichten