Medewerkers waren dinsdagochtend nog druk bezig om alle lege schappen te vullen. FOTO: Gerrit van Loon
Medewerkers waren dinsdagochtend nog druk bezig om alle lege schappen te vullen. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Vrees voor complete verkeerschaos bij Texaco-tankstation

In het Texaco-tankstation langs de Rijksweg bij Zierikzee opent vandaag een kleine Spar. Enkele rijen met artikelen en twee koelingen met versproducten moeten tankende automobilisten van snelle boodschappen voorzien. De locatie aan de Nieuwe Koolweg is omstreden. Bewoners verwachten dat de verkeerschaos nu compleet wordt.

door Gerrit van Loon

ZIERIKZEE – Met een rood-wit lint was dinsdagochtend de toegang naar de benzinepompen afgesloten. Auto's mochten even niet op het terrein. Er stonden volle karren met dozen boodschappen te wachten om uitgepakt te worden. Medewerkers waren druk in de weer om de lege schappen te vullen. Praten? "Daar staat Hans", wezen ze, naar een druk bellende man op het fietspad. Hans is manager met als taak tankstations van een supermarkt te voorzien. Hij is geen woordvoerder van Spar en wil dus officieel niets zeggen.

Maar Hans kan het niet laten trots te roepen dat deze shop qua prijs kan concurreren met omliggende supermarkten. Ook weet hij te melden dat deze Texaco geen Esso-tankstation wordt, zoals vele locaties in Nederland dat wel worden. En hij weet ook wel dat de locatie hier in Zierikzee veel besproken is. Hij kijkt om zich heen en ziet het weiland naast het fietspad wel als geschikt parkeerterrein. Maar zoals gezegd: hij gaat er niet over. Morgen opent hij weer een andere winkel. In Rotterdam bijvoorbeeld.

De Spar Express Zierikzee, zoals de officiële naam luidt, meldt op haar pagina: "Zin in een lekker kopje koffie of nog wat dagelijkse boodschappen nodig? Binnenkort is het zover. Op 28 november openen wij onze Spar-winkel aan de Nieuwe Koolweg 4 in Zierikzee. Kom je ook gezellig langs?"

Bewoners zien deze locatie niet zo zitten. "Ik vind het onbegrijpelijk. Vooral op dat gevaarlijk punt", luidt een reactie. Wakkere bewoners zagen de Spar-borden al hangen voor en aan het Texaco-tankstation. "Ik heb altijd begrepen dat het hele benzinestation ooit helemaal verplaatst zou worden. Dit slaat alles. Totaal onoverzichtelijke plek", reageert een ander. Een plaatsgenoot nuanceert de uitroepen enigszins. "Het is nu wel een rare plek, maar toen men besloot hier een benzinepomp te plaatsen was de omgeving waarschijnlijk anders. Nu wacht de eigenaar enkel op een moment waarop men hem uit gaat kopen. Zo moeilijk is het niet."

Wie vaak langs rijdt in auto of op de fiets weet dat de situatie aan de Nieuwe Koolweg een gevaarlijke is. Plotselinge afslaande of de weg opkomende auto's zorgen ervoor dat je op dit punt altijd scherp moet opletten. In het fietspad zit een onoverzichtelijke bocht achter het gebouwtje. Parkeerplekken zijn er niet.

Toch weerhoudt het Spar en EG Group niet om ook hier een Spar Express uit te rollen. Dat gebeurt bij alle Texaco-tankstations in Nederland, die door EG Group geëxploiteerd worden. Vanaf begin 2018 is gestart met het ombouwen van alle 130 vestigingen. Het plan is per week twee vestigingen om te bouwen. Nu is dus Zierikzee aan de beurt. "Dit format van Spar heeft een kleine winkeloppervlakte en richt zich op het gemak van direct gebruik en het dagelijkse boodschappen kunnen doen, altijd en overal. Vaak ook 24 uur per dag", aldus Spar Naast grab & go is het assortiment aangevuld met broden, maaltijden, salades en soepen voor thuisconsumptie.

Meer berichten