Vriendinnen en vloggers Ellen Goedegebuure, Saskia Dalebout en Kim Heijboer met blindengeleidehond Kelvin. FOTO: Anneke Flikweert
Vriendinnen en vloggers Ellen Goedegebuure, Saskia Dalebout en Kim Heijboer met blindengeleidehond Kelvin. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Hoe red je jezelf als je blind bent én in een rolstoel zit?

Hoe red je jezelf als je blind bent én in een rolstoel zit? Saskia Dalebout uit Zierikzee maakt samen met haar vriendinnen Ellen Goedegebuure en Kim Heijboer vlogs, zodat mensen een inkijkje in haar leven krijgen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Saskia leidt zelfstandig haar leven. Ze heeft een eigen huis, werkt bij de gemeente Schouwen-Duiveland als servicemedewerker sociaal domein en gaat naar de film. Hoe doet ze dat eigenlijk allemaal, vragen mensen zich af. Sinds een paar weken maakt Saskia, samen met haar vriendinnen Kim Heijboer en Ellen Goedegebuure vlogs over haar leven. In haar eerste vlog ontdek je hoe Saskia zelfstandig kookt. In haar tweede filmpje gaat Saskia met haar vriendinnen naar de film en vertelt ze de kijkers hoe zij ook meekrijgt waar de film over gaat.

Saskia en Ellen kennen elkaar vanaf 2 havo: ze zaten allebei op Pieter Zeeman. Saskia werd aan het eind van 3 havo erg ziek en werd daardoor blind en rolstoelafhankelijk. Kim Heijboer kent Saskia vanaf 2016: ze werkten beiden als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk. "Ellen heb ik ooit kunnen zien, Kim niet," bedenkt Saskia. "Ik heb een beeld van Kim in mijn hoofd, maar misschien klopt dat wel helemaal niet." Ook een leuk onderwerp voor vlog, bedenkt het drietal: klopt het idee dat Saskia in haar hoofd heeft van mensen? Ideeën genoeg, bedenken ze: zelf op stap gaan, op het werk, uit eten, hoe maak je je op, hoe zorg je dat je leuk gekleed bent, zwemmen en op vakantie.

In augustus begonnen Saskia, Kim en Ellen met hun vlogs. "We willen een inkijkje geven in Saskia's leven, zodat mensen zien dat ze zich prima kan redden, ook al is ze blind en zit ze in een rolstoel. Het gaat om haar kwaliteiten en niet om wat ze niet kan." Het idee voor de vlogs ontstond tijdens Saskia's verjaardag, op 29 maart. Saskia was aan het vertellen hoe ze oefende met naar haar werk gaan, op het gemeentehuis. "Jij moet gaan vloggen," riep Kim. Uiteindelijk duurde het even voordat het zover was. De werkzaamheden werden automatisch verdeeld: Kim filmt, met haar telefoon en tegelijkertijd interviewt ze en stelt ze vragen. Ellen monteert het geheel, omdat ze daar al wat ervaring mee had.

Blind zijn en in een rolstoel zitten vraagt om een grote discipline. "Saskia is heel streng als je iets ergens anders neerlegt," legt Kim uit. "Als ik iets laat vallen is dat soms ook lastig," vertelt Saskia. "Een wasbolletje bijvoorbeeld, waar ik vervolgens overheen rijd. Of mijn deodorant. Mijn truc is dat ik dan iemand via Facetime mee laat kijken. 'Iets meer naar links, iets meer naar rechts,' tot ik het gevonden heb. Enneh, als blindengeleidehond Kelvin ergens kotst is dat ook niet zo handig." Haar vriendinnen bewonderen Saskia. "Haar humor, kracht, intelligentie en positiviteit zijn geweldig. Ze zit in een rolstoel, maar dat heeft niets met onze vriendschap te maken. Saskia zit in een rolstoel en dan denken mensen: wat zwaar. Maar het is juist licht: Saskia houdt ook van cynische grapjes." "Ik vertrouw hen blindelings," reageert Saskia. En daar moet het drietal vervolgens weer vreselijk om lachen.

Meer berichten