Het verdwenen Hoofdhuis op het Westhavenhoofd waar Henricus Koevoets tussen 1836 en 1844 woonde. FOTO: collectie Chris Lauwen
Het verdwenen Hoofdhuis op het Westhavenhoofd waar Henricus Koevoets tussen 1836 en 1844 woonde. FOTO: collectie Chris Lauwen (Foto: collectie Chris Lauwen)

'Het was de mooiste winkel van Zierikzee'

Eind oktober deed Chris Lauwen, uit Roosendaal, geboren in Hoeven, een oproep op Facebook via 'Je bent Zierikzeeënaar als ...' aan mensen die meer over de familie Koevoets te weten wilden komen. Chris is namelijk al sinds 1988 met het uitpluizen van deze stamboom bezig.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Chris kreeg al snel enthousiaste reacties. Zo kon hij Addy Bos meer vertellen over zijn opa, Jacobus Franciscus Koevoets en oma en hij begreep nu ook dat hij naar zijn oma vernoemd was. Aan de andere kant hielpen Facebookleden Chris ook aan ontbrekende puzzelstukjes voor zijn stamboom. Zo vroeg Chris informatie over de eigenaar van de legendarische dumpwinkel in Zierikzee: Jan Koevoets. "Een bijzondere man," vertelt Maria Bij de Vaate. "Iedereen kende hem. Hij had een heel apart stemgeluid. In Haamstede heeft hij nog een tijdje een bunker bewoonbaar gemaakt." Het was de mooiste winkel van Zierikzee, met bordjes op rijm in een geweldige etalage. Ook de advertenties van de Firma Koevoets zijn mensen nog steeds bijgebleven. 'Scheidsrechters die op zaterdagmiddag dringend behoefte hebben aan een fluit, worden met voorrang geholpen.' Dankzij een tip ontdekte Chris dat Jan Koevoets (1918 - 2010) de zoon was van Franciscus Petrus Koevoets en Joanna Maria Nestor van Gehuchten. Tal van herinneringen kwamen boven aan Frans Koevoets, zoon Jan en dochter Eef.

"Mijn oma was een Koevoets," verklaart Chris Lauwen zijn interesse. "Ik denk dat ik wel twintig stambomen bijhoud. Én ik verzamel bidprentjes van de gehele wereld. Van de familie Koevoets heb ik er ook zo'n 500 tot 600. Bij het uitzoeken van een stamboom is betrouwbaarheid ontzettend belangrijk. Daarom staaf ik alle gekregen informatie. De stamboom Koevoets, groot 3.000 bladzijden heb ik geheel door een topgenealoog laten controleren. Ik zoek ook alle bijbehorende aktes. De stamboom Koevoets is ongeveer 40 tot 50 jaar geleden al eerder door een vijftal personen uitgezocht. Helaas bleek er een fout in te staan. Tegenwoordig hun je met internet veel opzoeken en verifiëren maar tegelijkertijd moet je de juistheid van gegevens goed blijven controleren."

In Zierikzee was ook een smid, Henricus Johannes Koevoets, tevens leraar aan de Ambachtsschool. Dat is een andere tak, legt Chris Lauwen uit. De vader van Frans Koevoets, van de dumpwinkel Firma Koevoets, was Hendricus Koevoets, een sigarenfabrikant.
De opa van Frans Koevoets was Hen(d)ricus Koevoets, bewoner van het 'Hoofdhuis' aan het Westhavenhoofd, afgebroken in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers. De bewoners van dit huis waren verplicht een lantaarn te laten branden, als lichtbaken. Chris Lauwen: "Hen(d)ricus Koevoets was een jutter en dat werd hem noodlottig. In 1844 verdronk hij bij het Westhavenhoofd, terwijl hij bezig was wrakhout te verzamelen."

De eerste leden van de familie Koevoet(s), ook wel Coevoet(s), woonden rond 1300/1400 in de omgeving van Etten-Leur en Sprundel. Momenteel beslaat de informatie ruim 3.000 bladzijden. Chris werkte zowel de hoofdtak als de zijtakken, voor zover hem bekend, uit. Nazaten van de familie Koevoets wonen onder andere in Amerika, Canada, Duitsland, Frankrijk, België, Italië en Australië. Onder de Koevoetsen waren geestelijken, schrijvers, een filmacteur, voetballers, muzikanten en een burgemeester.

Een advertentie van Koevoets:

'In onze afdeling sportieve slaapzaken is ons geliefde camping maîtresje plaisir d'amour wegens droevige omstandigheden uitgetreden. Het heeft maar kort geduurd. Hiervoor remplaceren wij DOLCE VITA. Dit maîtresje zal het, naast incognito en het stabiele grand hotel, wel doen tot en met 1973.'

Chris Lauwen is nog altijd op zoek naar leuke weetjes, foto's en details over leden van de familie Koevoets, inclusief verschrijvingen zoals Coevoet(s), Koevoet, Koeijvoets en Koeyvoets. Hij wil ook graag informatie delen. Contact: chris.lauwen@gmail.com.

Meer berichten