FOTO: Peter Kouijzer
FOTO: Peter Kouijzer (Foto: PETER-KOUIJZERR)

Ziel en zaligheid in Pas de Deux

  Cultuur

Theatergroep Zierik speelt Pas de Deux van Hugo Claus, een tragikomedie in twee bedrijven. Twee acteurs en een inspiciënt zijn aanwezig in een repetitielokaal en repeteren een liefdesscène, waarin toneel en werkelijkheid voor rauwe confrontaties zorgen: een maskerade zonder maskers met een briljante tekst in een vlijmend spel.

door Willemien Lemkes

ZIERIKZEE - Hugo Claus schreef dit stuk in 1973 en heeft het in 1997 geactualiseerd. Het gaat over wat zich achter de coulissen van het toneel afspeelt. Het is een inkijkje in het theater van de jaren negentig.

Drie spelers

Er zijn maar drie spelers: Justin Troost speelt de inspiciënt, Mels Hoogenboom de oudere acteur en Tamara van As de jonge actrice. De acteur en de actrice hebben een relatie gehad die twee jaar eerder is spaak gelopen. Nu zij de tekst samen oefenen komen alle gevoeligheden, frustraties en verwijten weer boven. Dat gaat behoorlijk hard tegen hard op een echte Claus-manier.

Drie stijlen

De liefdesscène wordt in drie verschillende stijlen geprobeerd: een chique Engelse komedie, een rauwe manier à la Lodewijk de Boer en de Japanse minimale 'noh'- stijl. Zo gaat dezelfde scène erg dicht op de huid zitten. Cees Möhlmann is de regisseur samen met regieassistente Elly Möhlmann. Hij geeft aan dat dit stuk weinig wordt gespeeld in het amateurtheater. "Claus laat op het toneel een emotionele dijkbreuk zien. Dat is heel intens en moeilijk te spelen. Ik heb het zelf 26 jaar geleden in de eerste versie gespeeld, nog in Mondragon. Ik vind Claus een geweldige schrijver; dit jaar is het tien jaar geleden dat hij overleed. Een mooie aanleiding om dit stuk op te pakken."

Theater De Verdieping

Theatergroep Zierik heeft het theater De Verdieping zelf verbouwd en opgeknapt. Ze mogen er tot eind van dit jaar in blijven, maar hopen op langer. "Er zit veel tijd, geld en energie in en het is prachtig geworden. Het is zelfvoorzienend met een mooi toneel en een foyer. Zo'n kleinschalig theater heb je nergens in Zierikzee. Wij hebben vijf rijen met tien stoelen dat geeft een intimiteit waarin ook muziek en poëzie goed tot hun recht komen. Pas de Deux past er geweldig in. In een groter stuk kun je nog wel aan de oppervlakte blijven, dit komt heel dichtbij. Dat vraag een groot onderling vertrouwen tussen spelers en regisseur. De spelers leggen hun ziel en zaligheid erin.

Het schijnt dat Claus dit schreef nadat zijn relatie met Kitty Courbois net was geëindigd. Die emoties vind je in het stuk terug. "

Voorstellingen

De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur en zijn op 15, 16 en 22 februari en op 1, 2, 7 en 9 maart. Op zondag 24 februari is er een matinee, aanvang 14.00 uur. Theater De Verdieping is aan het Jannewekken 19a. Kaarten 12 euro (inclusief koffie of thee vooraf) zijn te reserveren via

theatergroepzierik.nl

Meer berichten