Logo onseilandschouwen.nl


De deelnemers kunnen veel van elkaar leren en hebben elkaar ook echt nódig om de oefeningen goed te kunnen verrichten. Foto: Sylvia Groenendijk.
De deelnemers kunnen veel van elkaar leren en hebben elkaar ook echt nódig om de oefeningen goed te kunnen verrichten. Foto: Sylvia Groenendijk. (Foto: Anneke Flikweert)

'De hele familie is betrokken bij acro'

  Sport

Ze buitelen over de mat, maken een menselijke piramide en oefenen hoe je als onderpartner de lichtere bovenpartner het best kunt ondersteunen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE- Deze zaterdagochtend zijn de acrogymnasten van GV Delta Sport aan het trainen in de hal van Laco in Zierikzee, onder leiding van hoofdtrainster Wendy Huyzen en trainster Magda Leijten. Ondertussen bespreekt Wendy filmpjes die afgelopen woensdag gemaakt zijn, tijdens de training. "Zo kunnen we mooi zien waar we nog op moeten letten, als voorbereiding op het Open Acro Delta Sport toernooi en de Zeeuwse kampioenschappen, die we hier in januari organiseren. Op een een filmpje zie je vaak achteraf heel goed wat er goed ging én wat nog verbetering behoeft. Dit keer viel mij op dat we moeten oefenen op rustig tot drie tellen, want zo lang moet je een positie vasthouden en daar let de jury op. Dat doen we met: 'eenëntwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig,' maar dan gaat de laatste tel vaak toch weer te snel."

Een teamsport

De jongste acrobeoefenaar is 7, de oudste 36 en dat maakt dat de deelnemers veel van elkaar kunnen leren en elkaar ook echt nódig hebben om de oefeningen goed te kunnen verrichten. Acro is namelijk een teamsport, waarbij je op elkaar moet kunnen vertrouwen. Hoofdtrainster Wendy Huyzen trainde zelf bij Forza Gymnastica Goes en kwam vanuit de turnwereld in aanraking met acro. "Ik gaf altijd les in Goes, maar het is mooi om zelf deze acrogroep op te mogen zetten. Zo kan ik mezelf ook blijven ontwikkelen. We zijn begonnen in september 2016 en vorig jaar zetten we al de Open Zeeuwse Acro Kampioenschappen voor de eerste keer op. In januari komt de tweede editie, met 62 teams en 138 deelnemers. Dat waren er vorig jaar nog de helft minder. Alle Zeeuwse clubs kunnen zich inschrijven en aan het Open Toernooi kunnen ook clubs van buiten Zeeland meedoen. Acro is een sport die voor veel mensen nog onbekend is, maar die heel populair aan het worden is. In Brabant en het noorden van het land was acro al eerder wat bekender. Heel mijn familie is betrokken bij acro: het is echt ons leven, zeker nu de wedstrijden eraan komen. Mijn moeder is jurylid en mijn zusje verleent ook hand- en spandiensten."
Er is bewust voor gekozen om de OZAK in januari te organiseren. Dan beginnen namelijk ook de plaatsingswedstrijden voor de halve finale en zo weten de deelnemers wat ze waard zijn. "Als acro zo blijft groeien, gaan we naar twee groepen toe. Het is extra spannend omdat je zelf de wedstrijd organiseert én eraan meedoet, dus alles moet wel goed lopen. Aan de andere kant is het prettig om in je eigen turnhal aan een wedstrijd mee te doen, want het is op eigen terrein. Wij zijn zelf met 22 meiden en 10 teams. Vorige week hoorden we dat wij in 2019 de regiowedstrijden in Zeeland mogen organiseren. Dat is helemaal spannend, want dat is de allereerste keer in de provincie Zeeland. Daarbij heeft meegespeeld dat wij hier een turnvloer hebben liggen in de hal en dat is een prachtige wedstrijdvloer."

Acro is een combinatie van turnen, dansen en acrobatiek. Binnen GV Delta Sport is acro sinds september 2016 een nieuwe discipline, met nieuwe docenten uit Goes, ondersteund door trainers uit den lande. De grote inspirators Wendy Huyzen (EK acrogym) en moeder Toos Huyzen trokken een grote groep acrogymnasten aan binnen Delta Sport.

Een kijkje nemen bij acro kan altijd vanaf de open tribune. De trainingen zijn op woensdag, tussen 18.00 uur en 20.00 uur en op zaterdag tussen 8.45 uur en 11.00 uur. De tweede acrogroep traint op zaterdag tussen 11.00 uur en 12.30 uur. Op zaterdag 20 januari 2018 organiseert Delta Sport het Open Acro Delta Sport toernooi/ Zeeuwse kampioenschappen. deltasportgym.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox