Afgelopen maandag was ronde achttien aan de beurt met de topper Kees van den Nieuwendijk (op de foto) tegen Martin Krijger. FOTO: PR
Afgelopen maandag was ronde achttien aan de beurt met de topper Kees van den Nieuwendijk (op de foto) tegen Martin Krijger. FOTO: PR (Foto: )

Schaakcompetities

  Sport

Het competitiesysteem van Schaakvereniging Zierikzee is aangepast. Tot dusver konden twee spelers elkaar slechts één keer in de acht ronden treffen. Nu is bij deze competitie ingesteld dat dit vanaf ronde achttien één keer per vier ronden wordt.

ZIERIKZEE - Afgelopen maandag was ronde achttien aan de beurt met de topper Kees van den Nieuwendijk tegen Martin Krijger. Eerstgenoemde deed goede zaken door Krijger te verslaan en hem ook van de eerste plaats te verdringen. Sjaak Spiegels won weer en rukte op naar de derde plaats, Ben Snethorst viel tijdelijk weg uit de top door een nederlaag tegen Marnix den Boer. Volgende week maandag is het Rapid-Avond. Er worden dan vier partijen gespeeld met 20 minuten bedenktijd per persoon per partij. Iedereen, dus ook niet-clubleden, is van harte welkom. De avond begint om 19.45 in de recreatiezaal van De Veste, aan de Manhuisstraat 32 in Zierikzee.

Martin Kriger kwam iets beter uit de opening maar schrok een beetje van een onverwachte zet van Kees van den Nieuwendijk. Hij reageerde verkeerd en moest het initiatief aan zijn tegenstander laten. Deze won een pion en strafte ven later een foutje van Krijger af door een kwaliteit te winnen. Vervolgens schoof Van den Nieuwendijk de partij nauwkeurig uit en klom hiermee naar de eerste plaats op de ranglijst. Kim Fierens probeerde Sjaak Spiegels uit zijn openingstheorie te halen door de tamelijk onbekende Van Geet-opening te spelen. Spiegels liet zich hierdoor niet intimideren en kwam gunstig uit de opening, met een gevaarlijke loper op g7. Toch wist ook Fierens, ondanks een wat gedrongen stelling, zich redelijk te handhaven.

Maar toen ging het mis voor hem. Door een blunder liet hij zijn pion op b2 hangen, die terstond door SpiegelS sterke loper werd verschalkt. Ook kon Fierens niet voorkomen dat de pion op a3 viel. Met twee pionnen voorsprong speelde Spiegels rustig en zorgvuldig verder. Nadat Fierens ook nog een paardvork over het hoofd zag en zo een stuk weggaf, vond deze het welletjes geweest en gaf op.


Marnix den Boer maakte het Ben Snethorst onmogelijk te rokeren.Hij kreeg met een vorkje op de vijandelijke dame een flink voordeel maar steeds meer werd de bedenktijd ook een grote tegenstander. Vaak had hij minder dan één minuut per zet tot zijn beschikking. Maar hij kon opgelucht ademhalen toen Snethorst zijn toren af moest ruilen en opgaf. Paul Greefhorst speelde een Draak tegen Frans Jansen. Hij gaf al snel een pion en een loper weg.

Jac Weeland kwam al snel in het voordeel en veroverde twee stukken op Frans Nijman. Deze zag al snel het hopeloze van zijn stelling in en gaf op. Peter de Vrieze joeg al snel de paarden van Eric Bouman terug "op stal" en ging vervolgens op jacht naar diens dame. Die werd even later ingesloten en ging voor Bouman verloren. Deze zag er geen gat meer in en gaf op. Pieter-Jan van Strien dacht een pion te winnen maar Marco Vieveen zag het beter. Het kostte Van Strien ontwikkelingszetten. Hij verloor een paard en daarmee de partij.

Uitslagen


Kees vd Nieuwendijk-Martin Krijger 1-0
Marnix den Boer-Ben Snethorst 1-0

Kim Fierens-Sjaak Spiegels 0-1
Frans Nijman-Jac Weeland 0-1
Peter de Vrieze-Eric Bouman 1-0
Fokko Baakman-Mark van Rooten 0-1
Wim vd Waarsenburg-John van Dalsen rem
Dick Doeswijk-Teun Brouwer 0-1
Paul Greefhorst-Frans Jansen 0-1
Marco Vieveen-Pieter-Jan van Strien 1-0
Rene van Rikxoort-Johan van de Velde 1-0

Stand
1. Kees vd Nieuwendijk 456
2. Martin Krijger 450
3. Sjaak Spiegels 438
4. Kim Fierens 373
5. Marnix den Boer 373
6. Ben Snethorst 364
7. Mark van Rooten 329
8. Kees Bimmel 324
9. Peter de Vrieze 297
10. Fokko Baakman 289

Meer berichten