FOTO: Piter-Jan van Strien
FOTO: Piter-Jan van Strien

Schaak Zierikzee

  Sport

Met nog vier ronden te gaan spitst de strijd om het schaakkampioenschap zich eigenlijk toe op Sjaak Spiegels en Kees van de Nieuwendijk. Spiegels won nu maar beiden zullen elkaar nog een keer tegenkomen. Martin Krijger viel als achtervolger af door een nederlaag tegen Ben Snethorst.

ZIERIKZEE - Het achttal van Zierikzee Scherpenisse Combinatie zat in degradatiezorgen voorafgaand aan de ontmoeting met De Raadsheer uit Zundert, dat 3e stond in de vierde klasse van de Nederlandse Schaakbond. Na de match heerste er een wat onwezenlijke sfeer. Bij beide teams. ZSC had zojuist de gasten met maar liefst 7-1 van de borden geveegd! Met twee remises en zes overwinningen werd het degradatiespook verjaagd.

In de interne competitie zette Spiegels zijn koningsloper op de diagonaal en rokeerde kort. Met deze loper wist hij de damevleugel van Van de Nieuwendijk lam te leggen die zijn loper niet in het spel kreeg. Met een combinatie wist Spiegels vervolgens een paard te winnen. Hij speelde het vervolgens rustig uit en incasseerde het punt.

Martin Krijger kwam goed uit de opening waardoor Ben Snethorst lange tijd geen gelegenheid had om zijn stelling te ontwikkelen. Maar Krijger slaagde er niet in hier voordeel uit te halen waardoor Snethorst zich stukje bij beetje kon loswrikken. Snethorst kwam iets beter te staan en won uiteindelijk doordat de in tijdnood gekomen Krijger niet meer de goede zetten vond.

Erik de Vrieze maakte Marnix den Boer een pion afhandig en zette vervolgens diens stelling flink onder druk. Het duurde lang voor beiden met de rokade de koning veilig stelden maar deden het wel tegengesteld. Den Boer trok direct ten aanval en De Vrieze ging in de verdediging. De beslissing viel toen Den Boer "mat achter de paaltjes" gaf. De koning van De Vrieze stond ingeklemd achter zijn eigen pionnen.

"Blunder hier, blunder daar, wat waren we snel klaar...." Dit waren de drs. P.-achtige woorden uit de mond van Eric Bouman na zijn winstpartij tegen Mark van Rooten. Hij begon met een toren tegen een paard weg te geven. Een paar zetten later verschalkt hij Van Rootens dame omdat deze zijn ogen even op iets anders gericht had. Van Rooten kijkt verbouwereerd naar zijn stelling en geeft op.

Al in de opening kwam Marco Vieveen de stelling van Teun Brouwer binnen met zijn dame en twee paarden. Normaliter zijn schaakpaarden een kolfje naar Brouwers hand maar nu kostte het hem een toren en moest hij het onderspit delven.

Soms wordt de meest spectaculaire partij toch nog remise. Frans Jansen opende met het Londen Systeem wat bekend staat als een oude mannen opening. Maar het is in Jansens handen een dodelijk wapen. Na een tegengestelde rokade liet hij al zijn pionnen opmarcheren in de richting van de koning van Pieter-Jan van Strien. Maar dit was te veel gevraagd van Jansens stelling. Van Strien sloeg Jansens centrale paard van het bord en liet nu zijn eigen pionnen opmarcheren met zware druk op de witte stelling. Jansen overzag het strijdtoneel en stelde remise voor, wat Van Stien glimlachend accepteerde.

Frans Nijman hield gezien de aanvallende reputatie van Paul Greefhorst zijn linies goed gesloten, en begon langzaam steeds meer druk uit te oefenen. Greefhorst slaagde er niet in hier onderuit te komen en gaf op toen er te veel stukken van hem verloren dreigden te gaan.

Kees Bimmel zette direct na de opening een aanval in op de koningsvleugel van Peter de Vrieze. Hij veroverde een paard maar verzuimde zijn aanval door te zetten. De Vrieze kon zich aan de druk ontworstelen en nam de aanval over. Bimmel moest heel secuur verdedigen en dat kostte hem veel denktijd. Met nog 8 seconden op zijn klok en 35 minuten voor de Vrieze ging hij in de fout. Hij overzag een matdreiging en gaf op. Hij feliciteerde de Vrieze met zijn mooie aanvalspartij.

Uitslagen

Martin Krijger-Ben Snethorst 0-1

Kees vd Nieuwendijk-Sjaak Spiegels 0-1

Erik de Vrieze-Marnix den Boer 0-1

Mark van Rooten-Eric Bouman 0-1

Kees Bimmel-Peter de Vrieze 0-1

Paul Greefhorst-Frans Nijman 0-1

Marco Vieveen-Teun Brouwer 1-0

Rene van Rikxoort-Wim vd Waarsenburg 1-0

John van Dalsen-Chris van Eldik 0-1

Jan Heiligers-Dick Doeswijk 0-1

Frans Jansen-Pieter-Jan van Strien rem

Stand

1. Sjaak Spiegels 656

2. Kees vd Nieuwendijk 616

3. Martin Krijger 572

4. Ben Snethorst 555

5. Marnix den Boer 526

6. Kim Fierens 482

7. Peter de Vrieze 437

8. Kees Bimmel 436

9. Jac Weeland 426

10. Erik de Vrieze 424

Meer berichten