Ook in 2017 ging de Giro di Schouwen-Duiveland voor wielercafé De Gekroonde Suikerbiet van start. De roze shirtjes vormen een vrolijk tafereel.
Ook in 2017 ging de Giro di Schouwen-Duiveland voor wielercafé De Gekroonde Suikerbiet van start. De roze shirtjes vormen een vrolijk tafereel. (Foto: )

Tegenvaller voor toertocht Giro di S-D

  Sport

Op de dag dat de Nederlandse topfavoriet Tom Dumoulin in de Giro d' Italia hard onderuit ging, kreeg de wielertoertocht Giro di Schouwen-Duiveland ook slecht bericht. De bijdrage van de gemeente gaat omlaag. Van vijfduizend euro naar drieënhalfduizend euro. De voorbereiding en het programma is er niet minder om.

door Gerrit van Loon

ZIERIKZEE – De Giro di Schouwen-Duiveland wordt op zondag 4 augustus gehouden. Het wordt de tiende editie van het fietsevenement met de start- en finishlocatie aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. Ook dit jaar verdringen zich voor fietscafé De Gekroonde Suikerbiet (in de Zeeuwse volksmond gewoon: De Biet) wielrenners die de 25, 50 of 100 kilometer gaan fietsen dwars over het eiland.

Waar wielrenner Tom Dumoulin, de kopman van Team Sunweb die in 2017 nog de Giro d'Italia won, aan de ernstige val consequenties verbond, doet de organisatie van Giro di Schouwen-Duiveland dat niet. Eveline de Lange houdt zich politiek slim op de vlakte. Of het lagere budget consequenties heeft, luidt de vraag. "Ik heb het bericht van de gemeente ontvangen. We zijn de gemeente dankbaar voor de bijdrage. We hebben dit jaar 10-jarig jubileum, dus we kunnen het goed gebruiken om de Giro dit jaar nog leuker te maken", reageert ze.

De tiende editie van De Giro di Schouwen-Duiveland moet nog meer dan anders een feestje worden. Er wordt in De Biet al op de zaterdagavond afgetrapt met een pastamaaltijd, een wielerquiz en muziek van leuke bandjes. Op de avond van 3 augustus kunnen deelnemers vanaf 18.00 uur tot 22.00 uur zich al inschrijven en hun polsbandje komen ophalen als ze zich reeds via de website hebben ingeschreven.

Jaarlijks doen ruim 800 fietsers mee op de drie afstanden. De fietsroutes zijn goed uitgepijld. De 25 km kent een tussenstop bij Het Hart van Kerkwerve, de 50 km bij het Oliegeultje in Burghsluis en de 100 km bij Boerderij Molenberg in Burgh-Haamstede, de zaak van Marcel Willemse. Hij zette deze toertocht tien jaar geleden op en verricht om 9.00 uur samen met burgemeester Gerard Rabelink het startschot.

Er mag niet eerder gestart worden dan om 9:00 uur. De 25 km start tussen 12-13 uur. Meefietsen met de Giro di Schouwen-Duiveland in een roze wielershirt? Dat shirt is te bestellen voor 16 juni bij Evertse Sport aan de Korte Nobelstraat 2 in Zierikzee. De opbrengst gaat dit jaar naar drie goede doelen: Stichting Opkikker (Elmer), Stichting DELTA Ride (Theo) en Stichting Slokdarmkanker (Fenna).

Meer berichten