Pijn deden de blaren, irritant was de brandende zon, niet met een petje te weerhouden. Doorzetten dus, met een klinkend resultaat in Lemmer.
Pijn deden de blaren, irritant was de brandende zon, niet met een petje te weerhouden. Doorzetten dus, met een klinkend resultaat in Lemmer. (Foto: )

Bruse dames 'hangen aan die takken'

  Sport

Sloeproeivereniging Snoque Deux uit Bruinisse is afgelopen weekend in het Friese Lemmer verrassend tweede geworden. De 23 kilometer race werd afgelegd in de brandende zon, met blaren op de handen en met stimulerende, relativerende kreten richting elkaar. Aanvoerder van het damesteam, Penny van den Ouden, hield deze krant op de hoogte.

door Gerrit van Loon

BRUINISSE – Trots zijn de acht dames uit Bruinisse en omgeving, die in hun sloep met de naam Parel het snot voor de ogen roeiden afgelopen zaterdag. De prestatie kwam onverwachts. Het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien (IFK) vanuit Lemmer werd voor de 24ste keer georganiseerd door watersportvereniging Zevenwolden. Zo'n 80 teams gingen de strijd met elkaar aan. De 23 kilometer lange roeiwedstrijd staat bekend als één van de zwaardere in een landelijke reeks én als de laatste oefenwedstrijd voor de sloeproeirace Harlingen-Terschelling die traditiegetrouw altijd op Hemelvaartsdag is. Veertien dagen later. Harlingen-Terschelling geldt als Koninginne-tocht van het sloeproeien.

Snoque Deux doet elk jaar met Lemmer mee. "Omdat we met Hemelvaartweekend 35 km van Harlingen naar Terschelling roeien. De race der races. Dit is dus een mooie training", aldus Van den Ouden. In hun klasse roeiden de dames in totaal 3 uur en 17 minuten over de 23 kilometer. De helft van de afstand ging het door de dulve, sloten. In de Parel waren de uitspraken van de dames gedurende de race niet van de lucht. "Tis ma een eindje en je hoeft maar te zitten", was er eentje vertelt coach Penny. "Hangen aan die takken een andere. Of: trainen is een gebrek aan talent." Een ander mooie quote uit de boot: "Pijn is een emotie die je kunt uitschakelen."

Pijn deden de blaren, irritant was de brandende zon, niet met een petje te weerhouden. Toch gaan de dames vol goede moed op naar de Koninginne-tocht in Harlingen. In dezelfde sloep. De Parel was vooraf prachtig beplakt door Stickers enzo uit Bruinisse. Sponsor CCA Yachtcleaners gaf de sloep een mooie laag antifouling. De Reus Aanhangwagens werd nieuwe sponsor.

De Lemmer-race roeiden de dames met het originele team in sloep De Parel. "De nieuwe aanmelders moeten eerst voldoende trainen om een race aan te kunnen", vertelt Penny. Onlangs oefenden in De Parel drie nieuwe roeisters. Dat gebeurde in de rustigere wateren rondom Bruinisse. "Hopelijk willen ze alle drie blijven. Nieuwe leden, zowel dames als heren, zijn altijd van harte welkom." Op 20 juli wordt in Bruinisse zelf de Mosselrace (12 km) geroeid.

Meer berichten