Tim Ruyssenaar pakt spectaculair een golf op het NK freestyle windsurfen. FOTO: Zeil- en srufcentrum Brouwersdam.
Tim Ruyssenaar pakt spectaculair een golf op het NK freestyle windsurfen. FOTO: Zeil- en srufcentrum Brouwersdam. (Foto: )

Schouwse windsurfers nu al op koers

  Sport

Over anderhalve week begint op de Brouwersdam DAM-X, een watersportevenement waarbij ook het Europese Kampioenschap freestyle windsurfen wordt gehouden. Ter voorbereiding deden de Schouwse surfers afgelopen weekend mee met het NK freestyle windsurfen. Niet zonder succes. De watersporters blikken terug en vooruit.

door Gerrit van Loon

BROUWERSDAM - De eerste drie plaatsen bij de mannen waren afgelopen zaterdag voor Schouwse deelnemers. Nick van Ingen (25) uit Brouwershaven werd eerste, voor nummer twee Rick Jendrusch uit Scharendijke en Tim Ruyssenaar uit Nieuwerkerk die derde werd.

De wedstrijden voor deelnemers onder 21 jaar waren ook weggelegd voor watersporters van het eiland. Bij de meisjes was Sterre Meijer uit Renesse de beste. Margo Kurvink en Tess van de Hulle, beiden uit Ellemeet, kwamen naast haar op het podium. Bij de jongens was Tigo Kort uit Zierikzee de beste. Bodhi Kempen uit Noordwelle en Tijmen Meijer uit Renesse stonden als nummer twee en drie naast Kort op het podium.

"Het was een gave dag", vertelt Rick Jendrusch uit Scharendijke over het NK. "Het heeft lang geduurd voor er weer genoeg wind was voor een echt NK. De laatste was al weer een paar jaar geleden. De groep was tof, het voelde weer als vroeger. Lekker het water op én windsurfen. Plezier hebben op het water. Ik ben erg blij met mijn tweede plaats. Omdat ik erg druk ben met het organiseren van DAM-X, ligt daar mijn focus. Het zijn momenteel lange dagen. De laatste weken moet er nog zoveel gebeuren. Natuurlijk komt het ook met DAM-X helemaal goed."

Verschillende zeilen

Margo Kurvink uit Ellemeet hoopt dat op DAM-X ook een lekker windje waait. "Zaterdag hadden we veel verschillende soorten wind. Van heel vlagerig tot heel hard 30 tot 37 knopen (7-8 Beaufort). Daardoor heb ik met verschillende zeilen gevaren. Wanneer de wind niet krachtig is pak je een groter zeil. Wanneer de wind harder wordt, neem je weer een kleiner zeil." Margo, die ook surfles geeft, is vaak op het water te vinden. Om te oefenen. Moet het natuurlijk wel lekker waaien. "De voorbereiding voor Dam-X bestaat uit veel oefenen van trucs. Dat doe ik door zo veel mogelijk te varen."

Passie en vrijheid

Voor Tim Ruyssenaar is surfen een way of life. "Windsurfen betekent voor mij passie en vrijheid. Wanneer ik op het water sta, denk ik aan niets anders dan windsurfen. Op zo'n dag, of het nu een vrije sessie of een wedstrijd is, ben ik rondom vrienden en er is altijd iets nieuws te leren. Dat is wat het voor mij zo leuk maakt."

Winnaar Nick van Ingen zag een mooi deelnemersveld en een hoog niveau onder de surfers. "Zaterdag was een dag met serieuze acties.

Voor mij zat een specifieke voorbereiding er niet in.

Dit jaar ben ik mijn eigen surfshop begonnen in Brouwershaven (Moana-Six). Er moest veel gewerkt worden.

Het NK leek mij een mooie training voor het EK bij DAM-X dat eraan zit te komen, aangezien ik al een tijdje uit het professionele wedstrijdcircuit ben. Deze week zit ik zo veel mogelijk op het water van de Grevelingen om weer een mooi resultaat neer te zetten."

Van 9 t/m 13 oktober 2019 vindt voor de vijfde keer op rij DAM-X plaats bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Het watersportevenement wordt georganiseerd rondom het Europees Kampioenschap freestyle windsurfen en heeft diverse marktjes en workshops.

Meer berichten