Wouter Kik (links) en Jean Luc Etienne van het nieuwe Restaurant Codium
Wouter Kik (links) en Jean Luc Etienne van het nieuwe Restaurant Codium (Foto: PR)

´Ik hoorde zelfs dat ik een skybar in de Dikke Toren zou beginnen´

  Zakelijk

"De Oosterschelde zien," bedenkt Wouter Kik. "Dat is belangrijk voor me. Even rust en lekker m'n hoofd leegmaken."

door Anneke Flikweert

ZEELAND - Die rust heeft Wouter af en toe wel nodig, want eind augustus opent hij zijn eigen restaurant, samen met Jean Luc Etienne. Wouter Kik groeide deels op in Bruinisse. "Bru voelt nog steeds wel als thuiskomen. Al voel ik me al snel ergens thuis. Maar die Zeeuwse nuchterheid is belangrijk voor me. Jean Luc probeerde me over te halen samen een restaurant in de Randstad te beginnen, maar daar moet ik niet aan denken. Ik woon nu vlak bij Kattendijke en dan zie ik het silhouet van Schouwen-Duiveland prachtig liggen, als ik naar de Oosterschelde loop. Zo'n eiland blijft toch altijd bijzonder."

Wouter droomde al vanaf zijn twaalfde van een eigen restaurant. Zelfstandig zijn en alles zelf regelen, daar houdt hij van. "Bij De Vierbannen kon ik tot op zekere hoogte ook al veel zelf bepalen. Maar écht alle touwtjes zelf in handen hebben en dan wel samen met Jean Luc, dat is toch iets heel anders." Het was een tijdje zoeken naar een goede locatie en daarbij viel een plaats als Middelburg af. "Het is toch belangrijk om een beetje centraal te zitten en dan werd het Zierikzee of Goes: alles moet binnen een uur aan te rijden zijn. We zijn ook heel goed geholpen met in Zierikzee rondkijken door de gemeente, maar daar liepen we tegen de grenzen van de monumentale panden aan. Ik heb namelijk eerst de basisprincipes bedacht voor mijn restaurant en daarbij is de routing heel belangrijk. In het nieuwe restaurant moet plaats zijn voor minimaal 40 tot maximaal 50 couverts en dan niet in aparte ruimtes. Ik weet dat er allerlei geruchten gingen over panden in Zierikzee waar wij naar zouden kijken en dan keek ik op Google streetview en moest ik een beetje lachen. Ik hoorde zelfs het verhaal dat ik een skybar in de Dikke Toren zou beginnen. Leuk idee wel."

"Op een gegeven moment kwam dit pand aan de Vlasmarkt in Goes vrij en dit was het helemaal. Een mooie locatie met een hotel om de hoek. Mijn doelgroep is heel breed. We zitten met Codium in het hogere segment, maar de prijzen houden we relatief laag. Ik word ontzettend gelukkig als ik zie dat mensen gespaard hebben voor een bijzonder etentje en dan vervolgens daarvan genieten. We koken zo Zeeuws mogelijk, maar daarbij zijn we niet dogmatisch. Er is zoveel te ontdekken en we hebben de beste leveranciers om ons heen, van schaal- en schelpdieren en bijzondere zeewieren. De gast staat bij ons centraal en we zijn heel flexibel. We leveren maatwerk en bieden ook gerechten buiten de kaart om."

Het pand aan de Vlasmarkt is in de afgelopen weken gestript en nu begint het opbouwen. "Straks trek ik mijn klusbroek aan," zegt Wouter. Maar eerst neemt hij nog een weekje rust, want hij wordt binnenkort ook weer vader. En daarna gaat hij heerlijk een paar avonden koken met chef-kok Michael van der Kroft voor het Vijfde Caisson van het Watersnoodmuseum. "Michael en ik voelen elkaar aan en het is heerlijk om weer voor vrienden en gasten van vroeger te koken. Vreemd hoor: ik heb nu een week of drie niet meer gekookt. Dan zie ik die keuken en dan gaat het weer kriebelen. Ik word heel gelukkig als ik mijn ding kan doen. En als dat dan straks in mijn eigen restaurant kan, is dat natuurlijk helemaal geweldig."

Restaurant Codium is genoemd naar een buisvormig zeewier dat veel in de Zeeuwse wateren voorkomt. Het is een van de toppers onder de algen, met een volle smaak. Zeeuwse producten spelen een centrale rol in de keuken van Restaurant Codium. Ondertussen wordt aan restaurant én de website gewerkt en mensen kunnen zelfs al reserveren. restaurantcodium.nl

Chef-koks Wouter Kik en Michael van der Kroft gaan samen een bijzonder 7-gangendiner bereiden, op 25, 26 en 27 juli, in het huidige Vijfde Caisson van het Watersnoodmuseum. Reserveren voor het menu à 75 euro p.p. kan via watersnoodmuseum.nl/activiteiten

Meer berichten